Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 juni

  ”98 procent vill ha ren gräsvall”

  Enköping

  Hösilage med högre näringsvärden måste få kosta mer. Det tycker foderproducenten Brunsbergs som i över trettio års tid har strävat efter en större ”logik i prissättningen” när det gäller grovfoder till häst.

  Gårdsplanen vid Brunsbergs foder och strö är full av maskiner som ska servas inför den stundande säsongen. De har dubbel uppsättning av nästan alla sina redskap för att alltid kunna köra för fullt när vallarna ska slås.

  – Det kostar att stå still, det är då man får problem, säger Urban Brunsberg som driver företaget med sin fru Ronae och sex heltidsanställda.

  De skördar 300 hektar vall på två skördar och den sjätte juni varje år gör de en ordentlig inventering för att få en uppskattning av läget inför skörden.

  – När det är kallt på våren får grödan tjockna till och det känns rätt så bra i år, säger Urban Brunsberg.

   – VI har i 30 års tid hävdat att det räcker med ett bra grovfoder kompletterat med havre eller något enklare fodermedel och mineraler och vitaminer. Det är inget komplicerat att utfodra hästar egentligen, säger Urban Brunsberg.
  – VI har i 30 års tid hävdat att det räcker med ett bra grovfoder kompletterat med havre eller något enklare fodermedel och mineraler och vitaminer. Det är inget komplicerat att utfodra hästar egentligen, säger Urban Brunsberg. FOTO: Cecilia Persson

  Mer betalt för kvalitet

  Paret Brunsbergs tog sig in på hästfodermarknaden redan i mitten av 80-talet med målet få ett pris som tar hänsyn till kvaliteten, lite som för spannmål. Men det var svårt. Hästfoder handlar fortfarande mycket om vad hästägarna tycker och känner och hur utbudet ser ut, menar Urban Brunsberg.

  – Det är säsongsvariationerna och tillgång och efterfrågan som styr priset mer än kanske kvaliteten, säger Urban Brunsberg och fortsätter:

  – Men vi har försökt att ha en jämn prisbild och inte följt med i prisvariationerna mellan åren. Vi har försökt ha ett lite högre pris för högre näringsvärden och lite torrare foder. Produktionskostnaderna är också högre för dem.

   Gården brukar 700 hektar varav 350 hektar vall. De har även en egen nötbesättning som de funderar på att utöka. Fasan är en vanlig syn vid gården, eftersom en granne anordnar fasanjakter.
  Gården brukar 700 hektar varav 350 hektar vall. De har även en egen nötbesättning som de funderar på att utöka. Fasan är en vanlig syn vid gården, eftersom en granne anordnar fasanjakter. FOTO: Cecilia Persson

  ”De flesta hästar har inga problem med socker”

  Brunsbergs kör en klassisk vallfröblandning med timotej och ängssvingel, och på vissa partier blandat med italienskt rajgräs som är smakligare och rikare på energi.

  – 98 procent av kunderna vill ha en ren gräsvall. Sen finns det de som vill ha väldigt specifika blandningar. Men man klarar inte att svara upp emot allas specifika önskemål . Då får vissa specialisera sig på att ha lite ovanligare blandningar och vara unika med det.

  När Brunsbergs började sälja hästfoder var många oroliga för botulism, senare var kaliummängden i betfor en oroshärd. I dag är sockerhalten i grovfodret en vanlig fråga från en del kunder. Där gäller det som producent att vara tydlig.

   Brunsbergs började med hästfoder 1984. Ronae som kommer från Australien hade erfarenhet av det därifrån. Men där är synen på hästens utfodring annorlunda än i Sverige med mer lucern i fodret.
  Brunsbergs började med hästfoder 1984. Ronae som kommer från Australien hade erfarenhet av det därifrån. Men där är synen på hästens utfodring annorlunda än i Sverige med mer lucern i fodret. FOTO: Cecilia Persson

  – Det är några få procent av hästarna som har problem med socker. De måste man hitta ett foder med lågt socker i. Men de flesta hästarna har absolut inga problem, lika lite nu som för tjugo år sen.

  Men Brunsbergs brukar kunna hjälpa de kunder som behöver få ett foder med lägre sockerhalter. Får gården ett grövre parti vall någonstans brukar de göra en sockeranalys på just de partierna där de kan förvänta sig lägre halter.

   Kvällen före ATL:s besök regnade det 21 mm. Därför blev det maskinunderhåll för de anställda. Inför säsongen har gården köpt en ny traktor, en rundbalspress en småbalspress med mera. Småbalspressar blir allt svårare att få tag på.
  Kvällen före ATL:s besök regnade det 21 mm. Därför blev det maskinunderhåll för de anställda. Inför säsongen har gården köpt en ny traktor, en rundbalspress en småbalspress med mera. Småbalspressar blir allt svårare att få tag på. FOTO: Cecilia Persson

  ”Stort för hästägarna att få sitt grovfoder”

  Däremot säger de nej till en fråga som allt fler hästkunder frågar om just nu: att få torrt hö plastat.

  – En del frågar och tror att de ska få inplastat hö, att det blir regnskyddet och smidigt. Men vi vill inte producera det. Det måste finnas en viss mängd tillgänglig energi och vatten för att hösilageprocessen ska kunna ske. Annars är risken stor att fodret blir dammigt eller mögligt fram på vårkanten.

  Gården började år 1990, tillsammans med tre andra svenska gårdar, att producera grovfodret Horsehage i Sverige. Det är ett brittiskt koncept på hösilage som är mycket hårt packat i småbal. Men det blir allt svårare att hitta småbalspressar. Trenden går mot större balar och Brunsbergs gör också mycket foder i fyrkantsbal. De levererar i hela Mellansverige med egen bil – och vet hur viktig slutleveransen är.

  – För många hästägare är det en väldigt stor sak att få sitt grovfoder. Det handlar om mycket pengar för dem och då är det viktigt med en chaufför som är hjälpsam, trygg och som lastar av på ett bra sätt, säger Urban Brunsberg.

   Efter drygt trettio år i branschen har Urban Brunsberg varit med om många säsonger. Den värsta? Sommaren 2000. "Det regnade hela tiden, och de enda gångerna det var uppehåll var det helg."
  Efter drygt trettio år i branschen har Urban Brunsberg varit med om många säsonger. Den värsta? Sommaren 2000. "Det regnade hela tiden, och de enda gångerna det var uppehåll var det helg." FOTO: Cecilia Persson

  Brunsbergs foder och strö

  Producerar årligen cirka 4 500 ton foder till hästar, i form av HorseHage och Brunsbergs hösilage i flera olika balstorlekar. Säljer även egen havre.

  Kunderna är små till medelstora hästägare inom ridsport.

  Producerar, packar och levererar hösilage och strö. Har gårdsbutik med tillbehör till gården, stallet och hästen. Driver entreprenad med allt inom lantbruk, särskilt slåtter, pressning och plastning samt transporter.

  Maskinpark (urval): Pressar med New Holland 890 och Claas Quadrant 4000, plastar med McHale 998. Slåtterekipage Butterfly 11 respektive 12 meter, strängläggare Krone.

  Antal anställda: Fem personer sköter växtodlingen och djuren (gården har ett 100-tal köttdjur), entreprenaduppdragen och lagret. Ronae arbetar med försäljningen och gårdsbutiken. Det finns också en administratör och en chaufför på företaget. I samband med produktionen av HorseHage kommer ett 20-tal gymnasieungdomar och jobbar med packningen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen