Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 oktober 2020

  Danska gener ger nytt blod till norsk vikingahäst

  Vike.

  Av vikingarnas gamla hästras nordlandshäst finns det få kvar. Familjen Slottner på Sörgården i Vike hoppas att deras ston ska få föl efter den danska hingsten Forbrigds Tyr.

   För Forbrigds Tyr väntar ett nytt äventyr i Danmark. Genom projektet ”Vikinger på rejse” ska han hjälpa till att berätta historien om vikingatidens hästar.
  För Forbrigds Tyr väntar ett nytt äventyr i Danmark. Genom projektet ”Vikinger på rejse” ska han hjälpa till att berätta historien om vikingatidens hästar. FOTO: Mari Nälsén

  Nordlandshästen är en liten robust hästras i ponnystorlek som härstammar från skogsponnyer som funnits i Skandinavien sedan senaste is­tiden. Ponnyerna spreds sedan vidare ut i världen med vikingarna.

  Hemma i Skandinavien utvecklades de kvarvarande hästarna vidare i olika regioner.

  – Längre tillbaka fanns det ju hästar i varje landskap, här i Sverige hade vi värmlandshäst och jämthäst, säger Adam Slottner, som varit Tyrs värd under sommaren.

  Numera finns få av de gamla hästraserna kvar.

  – Det vi har kvar i Sverige är gotlandsrusset som har samma ursprung och på Island deras egen islänning. Släktskapet märks tydligt då vissa av nordlandshästarna töltar, som vårt sto till exempel, säger Adam Slottner.

   Scilla och Forbrigds Tyr trivs tillsammans.
  Scilla och Forbrigds Tyr trivs tillsammans. FOTO: Mari Nälsén

  Fortfarande ovanlig

  Nordlandshästen hette tidigare lyngshäst och var i slutet av andra världskriget i stort sett utrotad med bara 43 individer kvar i Norge. I dag har den återhämtat sig och ökar

  i popularitet, även om den fortfarande är ovanlig.

  Familjen Slottner fick upp ögonen för rasen när de fick låna ett sto som sällskap åt det egna kallblodet.

  – När det flyttade hem köpte vi ett eget sto, Stjernereisa men som kallas Vesla, berättar Alva Slottner.

  Det är hon och pappa Adam som är hästmänniskorna i familjen, även om mamma Jennie och övriga familjen hjälper till ibland.

   Stoet Venus är ett av fem ston som gått på betäckning med Forbrigds Tyr i Kristinehamn sommaren 2020.
  Stoet Venus är ett av fem ston som gått på betäckning med Forbrigds Tyr i Kristinehamn sommaren 2020. FOTO: Mari Nälsén

  Fick låna hingsten

  Drömmen har funnits att ta ett föl på stoet men eftersom det är ont om nordlandshästar generellt och än mer sällsynt med hingstar blev aldrig drömmen något annat än just en dröm. Fram till i våras, när Adam Slottner som är fritidspolitiker för Centerpartiet fick ett meddelande som inleddes med orden: Från en politiker till en annan.

  Det var den danska politikern Jens Bilgrav-Nielsen i partiets danska motsvarighet som hörde av sig. Han är en nordlandshästsförespråkare av rang och erbjöd familjen Slottner att få låna hans hingst under sommaren.

  – Jag blev helt paff och undrade om det var på riktigt, säger Adam Slottner.

  Forbrigds Tyr hade gjort sitt för den danska aveln och skulle säljas vidare men innan dess ville Jens Bilgrav-Nielsen gärna erbjuda en nordlandshästs- och politikerkollega hans tjänster.

  Så blev det bestämt och lagom till midsommar kom han. Inte heller stona lät vänta på sig. Under två månader gick Tyr med totalt fem svenska ston från större delen av landet och nu hoppas man på föl från dem alla.

  – Det är en fantastiskt trevlig hästras. Den är liten, bara mellan 130 och 140 centimeter i mankhöjd, men robust och stark, säger Adam Slottner.

   Alva och Adam Slottner med Tyr. En trevlig bekantskap, tycker de – hade de haft möjlighet och plats kanske han hade fått stanna i Vike för gott.
  Alva och Adam Slottner med Tyr. En trevlig bekantskap, tycker de – hade de haft möjlighet och plats kanske han hade fått stanna i Vike för gott. FOTO: Mari Nälsén

  Har startat Facebookgrupp

  Ingen vet exakt hur många nordlandshästar som finns i Sverige eftersom inte alla registreras i stamböcker. De intresserade hästägarna har startat föreningen Svenska nordlandshäst/lyngshästsällskapet med en Facebookgrupp där de delar information med varandra. Gruppen har även danska och norska medlemmar.

  – Om jag gissar tror jag på ett 50-tal hästar här i Sverige, säger Adam Slottner.

  Alva Slottner använder främst sitt sto till ridning men tanken är att hon även ska bli skogshäst fram­över. Adam Slottner använder sin döle/nordsvenskskorsning till vedkörning och tanken är att även Vesla ska kunna hjälpa till.

  Men först ska det förhoppningvis bli ett föl, som relativt säkert blir kvar på gården i Vike söder om Kristinehamn.

  För nioårige Forbrigds Tyr väntar ett nytt äventyr. Han såldes under tiden i Sverige tillbaka till Danmark där han ska delta i projektet ”Vikinger på rejse” som arbetar med att förmedla historien om vikingatidens hästar och hur de användes.

   Kanske blir det fem nya avkommor efter Forbridgs Tyr nästa år?
  Kanske blir det fem nya avkommor efter Forbridgs Tyr nästa år? FOTO: Mari Nälsén

  Sörgården

  Drivs av: Familjen Slottner: Adam, Jennie, Maja, Liv, Alva och Dag.

  Belägen: I Vike söder om Kristinehamn.

  Verksamhet: Ekologisk nötköttsproduktion med främst herefordkor. Driver gårdsbutik med manuell disk och köttlådor samt gårdsslakteri för nöt, lamm, get, gris och vilt. Har även får, kaniner, ankor och höns. Adam Slottner är även politiker för Centerpartiet.

  Nordlandshäst

  Till skillnad från de norska hästraserna döle och fjordhäst är nordlandshästen relativt okänd. De här ponnyerna var vikingarnas hästar. Under åren har de varit nära att utrotas flera gånger men har genom olika avelsprogram främst i Norge klarat sig.

  Det är en robust men relativt liten ponny som har en mankhöjd mellan 130 och 140 centimeter och de vanligaste färgerna är brun, fux och gråskimmel.

  I dag finns omkring 2 300 tillgängliga avelsnordlandshästar i Norge.

  Källa: Norsk hestecenter

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen