Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 maj 2019

  Damm i stallet – problem för både människa och häst

  Arbetsmiljön i stall och ridhus präglas av dammig luft. Ny teknik, smarta val och andningsskydd kan vara sätt att förbättra arbetsmiljön.

   Det finns teknik som gör att det går att få koll på hur arbetsmiljön ser ut och hur dammigt det faktiskt är på anläggningen.
  Det finns teknik som gör att det går att få koll på hur arbetsmiljön ser ut och hur dammigt det faktiskt är på anläggningen. FOTO: Ann Lindén

  Damm är ett känt arbetsmiljöproblem för både människa och häst. Att använda andningsskydd rekommenderas därför av Arbetsmiljöverket. Myndigheten skriver att du ”ska använda andningsskydd så snart det behövs”.

  Nyligen upptäckte Emily Boyc, student vid Royal Agricultural University i Gloucestershire, hur mycket damm det verkligen handlar om. När hon packade hönät bar hon andningsskydd och redan efter att hon packat tjugo nät var skyddet väldigt smutsigt.

  – Jag har alltid funderat kring damm när jag fyller hönät på jobbet eller på gården, men masken sätter det verkligen i nytt perspektiv. Nu har jag fått se hur mycket damm det faktiskt är och jag kommer att köpa en bra mask att ha i fortsättningen, säger Emily Boyc till Horse and hound.

  Teknik och hjälpmedel

  Men det finns teknik som gör att det går att få koll på hur arbetsmiljön ser ut och hur dammigt det faktiskt är på anläggningen. ATL har tidigare berättat om Ridskolan Strömsholm som mäter damm, fukt och temperatur i ridhuset med sensorer som har installerats av forskningsorganet Rise.

  Det finns även hjälpmedel som kan bidra till en bättre arbetsmiljö. ATL har tidigare berättat om Trollhättans Fältrittklubb som skaffat en borstmaskin som samlar upp allt damm vilket skapar en bättre miljö för både människor och hästar.

  Städning och ridhus riskkällor

  I en rapport från 2018 där Arbetsmiljöverket granskar arbetsmiljön inom hästnäringen framkommer att damm från djur är en av de största hälsoriskerna vid arbete med djur. Risken för mikrobiologiska arbetsmiljörisker delas i rapporten upp i två olika riskkällor. Den ena var vid städning av stallet och den andra är vid exponering av kvartsdamm vid harvning i ridhuset eller vid ridning inomhus, i ridhuset.

  Tips: Undvik dammbildning och minska exponeringen

  Arbetsmiljöverket listar flera åtgärder som kan minska dammbildning och exponering för hälsoskadligt damm. Här är några tips:

  Under arbete med hö och halm:

  • Undvik hantering av mögligt halm och strö.

  • Använd andningsskydd när det inte finns några andra alternativ.

  I ridhus:

  • Fukta golvmaterialet, men se till att det torkar mellan fuktningarna.

  • Använd material som bildar så lite damm som möjligt.

  Vid ströningsarbete:

  • Använd strö som dammar så lite som möjligt.

  • Använd andningsskydd när det inte finns några andra alternativ.

  Källa: Arbetsmiljöverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen