Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 29 maj

  Kampen om topphästarna flyttar till nätet

  I coronatider tvingas Avelsföreningen ASVT till ett nytt grepp med auktion över internet, i stället för det vanliga publikdragande arrangemanget i samband med Elitloppshelgen.

   Elitauktionen vid Bredden i Upplands Väsby 2005. Auktionen för varmblodiga travhästar brukar alltid locka en stor publik och intresserade köpare.
  Elitauktionen vid Bredden i Upplands Väsby 2005. Auktionen för varmblodiga travhästar brukar alltid locka en stor publik och intresserade köpare. FOTO: Lars Pehrson / SvD / TT

  Den årliga Elitauktionen för 1-åriga toppstammade varmblodiga travhästar brukar vara en värdemätare när det gäller marknaden för travhästar. Auktionen genomförs varje år under fredagen i samband med Elitloppshelgen.

  I år blir det ett annorlunda upplägg på grund av coronaviruset. I stället för att ha en fysisk auktion där hästarna visas och auktioneras ut, sker den över flera dagar via internet.

  – De säljare jag har pratat med har tyckt att de åtgärder vi har gjort i stället för en vanlig Elitauktion har varit bra och att vi måste prova så som vi gör nu, säger Sara Lennartsson, generalsekreterare för Avelsföreningen för Varmblodiga Travhästen, ASVT, som arrangerar auktionen.

  Beslut i april

  Redan i april togs beslutet att inte genomföra en fysisk auktion. Samtidigt beslöts att det var frivilligt för uppfödarna att prova möjligheten med ett nytt grepp.

  – Alla har inte velat sälja utan att kunna visa upp hästen live och det är fullt förståeligt. Därför har detta test varit frivilligt och därför utan strykningsavgifter och återropsprovision, säger Sara Lennartsson.

  52 hästar i auktionen

  Av de 98 hästar som ursprungligen togs ut till Elitauktionen en del hunnits säljas på annat sätt. Men 52 hästar kvarstod och anmäldes till auktionen över internet.

  – Ytterligare några har hunnit säljas efter det så nu finns 46 hästar kvar på auktionslistan, säger Sara Lennartsson.

  Internetauktionen startar redan under fredagen för att avslutas under en livesändning först på måndagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen