Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 26 januari

  Coronavirus stänger ridklubbar

  Det nya coronaviruset har väckt oro för smitta – men det handlar inte om samma virus som drabbar hästar och nu tvingat ett par ridklubbar i Dalsland att stänga.

   Ekvint coronavirus har tvingat fler ridanläggningar att stänga i Dalsland.
  Ekvint coronavirus har tvingat fler ridanläggningar att stänga i Dalsland. FOTO: Mostphotos

  Det nya coronaviruset n2019-CoV, som har spridits till flera länder, har kopplats till en djur- och livsmedelsmarknad i kinesiska Wuhan. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tyder mycket på att smittan ursprungligen kommer från djur och spridits till människa.

  Viruset är bara ett av flertalet typer av coronavirus. Coronavirus finns också i Sverige, förra året drabbades till exempel hästar på Åmåls ridklubb av viruset.

  Nyligen har viruset drabbat ytterligare hästar i Dalsland och tvingat både Bengtsfors ridklubb och Ridcenter på Dal i Dals-Ed att stänga för hästar utifrån för att minska risken för spridning av viruset.

  Dessa virus, och även andra varianter av coronavirus som finns i Europa, är dock inte av samma typ som det virus som upptäcktes i Kina. De virus som finns i Sverige sprids heller normalt inte till människor, men finns också hos flera andra djurslag än häst.

  Ekvint coronavirus

  Hos hästar kan viruset bland annat orsaka nedsatt aptit, febertoppar och koliksymptom.

  Det sprids vidare genom träck via mun, till exempel om hästar nosar på avföring. Inkubationstiden är kort, bara 42-78 timmar, infektionen läker vanligtvis ut själv på någon vecka.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen