Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 maj

  Cirkus rastade hästar fel – riskerar vite

  En cirkus riskerar nu vite på 50 000 kronor per gång om den inte uppfyller kraven på att rasta sina hästar.

   Arkivbild. Hästen på bilden har inte med artikeln att göra. Enligt föreskrifterna ska cirkusdjur ha möjlighet att röra sig genom daglig utevistelse.
  Arkivbild. Hästen på bilden har inte med artikeln att göra. Enligt föreskrifterna ska cirkusdjur ha möjlighet att röra sig genom daglig utevistelse. FOTO: Mostphotos

  Vid en kontroll efter en anmälan i april i år visade det sig att cirkusens hästar under en turné gick på en stenlagd yta, som dessutom ansågs för liten för det antal hästar det handlade om. Underlaget, som bestod av kullersten, ansågs heller inte acceptabelt. Enligt länsstyrelsen hade cirkusen strött med spån på kullerstenen.

  Tidigare föreläggande

  Redan för fyra år sedan hade cirkusen förelagts att rasta sina hästar i tillräckligt stora hagar med möjlighet att röra sig i alla tre gångarter och kunna rulla sig.

  Enligt föreskrifterna ska cirkusdjur ha möjlighet att röra sig genom daglig utevistelse även om man vid extrem väderlek kan nöja sig med att rasta dem i manege.

  Eftersom cirkusen tidigare hade fått ett föreläggande om utevistelse valde länsstyrelsen nu att förena beslutet med ett vite. Cirkusen riskerar därför att få böta 50 000 kronor vid varje tillfälle som det visar sig att man inte uppfyller kraven på utevistelse och hagar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen