Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 26 januari 2016

  Chalmers satsar på hästsport

  Chalmers satsning på sportteknologi fortsätter och störst är satsningen på ridsport. Vid ett välbesökt hästcafé bjöds det såväl på inspiration och idéuppslag till forskare och studenter och en redogörelse av vad Chalmers har på gång inom hästforskningen.

  Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.
  Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.

  Magnus Karlsteen är docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers och han ser positivt på mötet mellan hästsport- och teknikvärlden.

  – Satsningen på hästsport har betytt väldigt mycket för oss. Satsningen på ridsport öppnar upp för en bredare rekrytering av studenter, säger Karlsteen.

  Akademisk bakgrund vanligt

  Man har i dag en ganska homogen grupp som söker sig till Chalmers, det är svenska ungdomar, främst killar, från familjer med akademisk bakgrund.

  – Nu kan vi visa på att man kan bli ingenjör och ändå jobba på hästar vilket öppnar för att kanske fler tjejer söker sig hit, säger han och exemplifierar med en student som läser ingenjörsprogrammet inom väg och vatten och gör sitt examensarbete om ridbaneunderlag.

  Ser hälta på häst

  Ett annat intressant område där två helt olika världar möts är där man använder mätinstrument från astrofysiken för att se hälta på häst.

  – Vi använder mätinstrument som man använder för att se hur galaxer kolliderar till att se hästars rörelsemönster. Därigenom kan vi till exempel se att en hälta i ett bakben ger sig tillkänna i ett framben, berättar Karlsteen.

  "Jättemarknad"

  Samarbetet är gynnsamt även åt andra hållet, hästsporten kan dra stora fördelar av att den tekniska högskolan intresserar sig för sporten:

  – Vi hoppas att vi kan bidra med naturvetenskap och teknik med fakta som bygger på en fast bas och inte på tyckande. Sedan finns det inom hästsporten en jättemarknad. Till exempel underlag där det finns en massa olika underlag som används utan att det finns någon saklig grund till påståendet att de ska vara bra för hästen. Där skulle vi kunna bidra med ett naturvetenskapligt perspektiv.

  Vill bredda forskningen

  För Chalmers är det också viktigt att bredda forskningsområdet.

  – När en nollvision inom trafiksäkerhet närmar sig allt mer öppnar det för nya forskningsområden där ridsporten är ett. Och sportsatsningen går vidare. Chalmers har tillsammans med Västra Götalandsregionen sökt om att bli ett sportcentrum och givetvis blir det fler hästcaféer i framtiden.

  Fakta

  2012 bjöd Chalmers in ett antal sporter till workshops för att se om det fanns intresse för samverkan och samarbete. Intresset från ridsporten var högst med flera hundra deltagare vid det första mötet.

  Därefter har Chalmers, tillsammans med Göteborgs Universitet, fortsatt satsningen som mynnat ut i flera forskningsprojekt.

  • Hur man kan mäta ekg med sensorer i tyg, ett samarbete med Textilhögskolan i Borås.
  • Skadedetektering i hovar med hjälp av värme (där är patentansökan inskickad) och man ingår i ett projekt om att göra biogas av hästgödsel där man forskar kring logistikhanteringen.
  • Ett samarbete med SLU ska se på en ny metod att bota mugg med en typ av lindor som torkar ut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen