Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 augusti

  Prisad travtränare sätter personalen i första rummet

  Masbo

  Planen var att syssla med ridhästar, men intressent för travsporten tog över. Nu har trav- och rehabtränaren Caroline Holm utsetts till Årets hästföretagare 2020.

   Företaget vilar tryggt på flera ben där starthästar som kallblodet BW Mimmi är en del, rehab­hästar en andra och unghästar den tredje.
  Företaget vilar tryggt på flera ben där starthästar som kallblodet BW Mimmi är en del, rehab­hästar en andra och unghästar den tredje. FOTO: Mari Nälsén

  Travbanan i Masbo, en bit utanför Hudiksvall, heter Hagmyren och här har många travtränare sina stall. Caroline Holm arrenderar ett stall med plats för ett trettiotal hästar, men har träningsvägar och annan service gemensamt med sina tränarkol­legor.

  Inne i ett av stallen selar hon av en av rehabhästarna, Kapten Brodde, efter ett körpass på morgonen. Innan han släpps ut för dagen får han laserbehandling på frambenet. I hagarna roar sig unghästarna med att plaska runt i en vattensamling som bildats efter de senaste dagarnas regnväder.

  Smög i gång egen verksamhet

  Caroline Holm startade sitt företag som 25-åring men hade redan då gedigen erfarenhet, efter att först ha jobbat i fem år hos tränaren Jan-Olov Persson och därefter hos Linda Hedström under ett knappt år. Samtidigt som hon jobbade deltid hos andra tränare smög hon försiktigt i gång den egna verksamheten.

   Anläggningen har plats för drygt 30 hästar. Unghästarna går på lösdrift och rehabhästarna står på box.
  Anläggningen har plats för drygt 30 hästar. Unghästarna går på lösdrift och rehabhästarna står på box. FOTO: Mari Nälsén

  – Till slut var jag tvungen att ta steget att stå på egna ben, för jag hann inte med annars, berättar Caroline Holm.

  Strax efteråt tog hon sin proffslicens. Det var 2013.

  Men att driva träningsstall är svårt och för att lyckas riktigt bra krävs en reklamhäst att visa upp på banorna. Det hade inte Caroline Holm just då, men hon hade däremot en mentor i före detta arbets­givaren Jan-Olov Persson.

  – Han har en pool för hästar att simma i för träning och rehab. Vid den här tiden hade han fått förfrågningar om att ta emot rehabhästar men hade inte tid för det, utan tipsade om mig i stället. Stallen ligger nära varandra, så jag kunde ta emot dem och använda hans bassäng. Det blev win-win för oss båda.

  Fullt upp

  I dag vilar Stall Caroline Holm tryggt på tre ben. Ett är just rehabhästarna, som genom att de blivit friska och visat upp sig på travbanorna efter tillfrisknandet, fått allt fler att vända sig till Caroline Holm.

  – Nu är det nästan fullt och vi kan inte ta emot fler. Vi har bara 12 boxplatser och rehabhästarna ska inte gå i lösdrift, säger hon.

   Caroline Holm startade med två tomma händer och jobbade sig upp. Första medarbetaren anställdes 2016 och nästan direkt därefter ytterligare en.
  Caroline Holm startade med två tomma händer och jobbade sig upp. Första medarbetaren anställdes 2016 och nästan direkt därefter ytterligare en. FOTO: Mari Nälsén

  Det finns även flera starthästar i stallet. Några är andelshästar, andra unghästar under utbildning.

  Själv äger Caroline Holm två och en halv starthästar, samt tre fölston och två föl från året som står i ett annat stall. Kanske blir aveln ett fjärde ben att stå på?

  – Jag tycker att avel är jättekul eftersom man får följa med från början och sedan utbilda hästarna för att se vad det blir, säger hon.

  Schyssta villkor viktigt

  Förutom Caroline själv har Stall Caroline Holm två anställda. De är företagets största resurs, anser hon, och hon är väldigt noga med att ta hand om dem.

  – De som jobbar med hästar drivs ofta av ett starkt intresse vilket gör att de ofta jobbar mycket mer än vad de har betalt för. Det är inte okej att folk utnyttjas på grund av sin hobby. Det är upp till mig som chef att lägga ett arbetsschema som fungerar. Självklart kan det hända saker som kräver övertid, som att hästar rymmer eller skadar sig, men det ska medarbetarna i så fall ha betalt för.

   I området kring travbanan i Masbo, Hudiksvall har många travtränare sin verksamhet. De samsas om travvägar och annan service.
  I området kring travbanan i Masbo, Hudiksvall har många travtränare sin verksamhet. De samsas om travvägar och annan service. FOTO: Mari Nälsén

  Kämpiga första år

  Hon hade aldrig tänkt sig ett yrkesliv som travtränare när hon valde hästprogram på gymnasiet. Men när hon inte fick ha sin privata hopphäst med sig på skolan andra året valde hon travinriktning på hemmaplan för att kunna ha hästen kvar. Travintresset växte och tog så småningom över helt.

  De första åren var kämpiga, i början var hon helt ensam innan hon 2016 kunde anställa sin första medarbetare.

  – Första åren kanske jag var ledig totalt fyra dagar varje år, säger Caroline Holm och skrattar.

  Hur känns det att få den här utmärkelsen?

  – Det är jättekul såklart och ett erkännande för både mig och personalen eftersom vi får möjlighet att utbilda oss för 50 000 kronor. Det kommer att göra oss ännu bättre.

  Årets hästföretagare 2020

  Utmärkelsen Årets hästföre­tagare delas ut av Hästföretagarcentrum, som är ett sam­arbete mellan LRF Häst, Ludvig & Co, Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Vinsten, som 2020 delas ut för tredje gången, är ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor.

  Juryns motivering:

  ”Med hästen, kunden och de anställdas arbetsmiljö i fokus bevisar Stall Caroline Holm AB att en målmedveten företagsstrategi ger förutsättningar för ett stabilt och livskraftigt företag. Genom ett unikt utbud av diversifierade tjänster inom travsporten, med hästarnas välmående i centrum, har företaget etablerat sig med nöjda kunder från hela landet. Utvecklingen har skett lång­siktigt och strukturerat genom regelbunden lansering av nya attraktiva erbjudanden, utvecklad personalvård med korrekta villkor och god arbetsmiljö samt prioritering av goda kundkontakter.”

  Stall Caroline Holm

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Drivs av: Caroline Holm, 32 år.

  Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor.

  Vinst: 250 000 kronor.

  Antal anställda: Två utöver Caroline Holm själv.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen