Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 december 2019

  Byggde eget drömstall med smarta lösningar

  Julmyra

  Kristina Cedrins och David Rönnegard lusläste Hemnet efter hästgårdar till salu. Men ingen av dem levde upp till deras krav på kvalitet eller miljö, och det saknades smarta lösningar för teknik och klimat. Så Kristina Cedrins fattade pennan och ritade sin egen hästgård.

   Kristina Cedrins med hopphästen Emir som är en korsning mellan holsteiner och fullblod. Kristina Cedrins och sambon David Rönnegard satsade på smarta lösningar och en bra miljö för både hästar och människor när de byggde sin hästgård på Julmyra Horse Center.
  Kristina Cedrins med hopphästen Emir som är en korsning mellan holsteiner och fullblod. Kristina Cedrins och sambon David Rönnegard satsade på smarta lösningar och en bra miljö för både hästar och människor när de byggde sin hästgård på Julmyra Horse Center. FOTO: Anne Adre-Isaksson

  Heby kommun i Uppland arbetar hårt för att attrahera hästintresserade personer och företag. Här finns sedan en tid tillbaka Julmyra Horse Center som omfattar ett flertal gårdar, ett 50-tal boende och 200 hästar.

  Här hittade också Kristina Cedrins och David Rönnegard sin drömplats på jorden, efter att en längre tid ha letat efter ett alternativ till livet i lägenheten mitt i Stockholm.

  – I stan gick allt ut på att samarbeta med andra i kollektivstall. Vi hade stor bil, stor hund, stor häst och ville ha en till. Tiden räckte inte till. Att bo på egen gård innebär att vi har både yta och mer tid. Vi hinner både jobba och träna hästar, säger Kristina Cedrins.

  Ingen av dem har tidigare bott på en gård eller ens ägt ett hus. David Rönnegard är uppvuxen i Venezuela och Singapore, är civilekonom, doktor i filosofi och arbetar bland annat åt den internationella handelshögskolan Insead i Paris. Kristina Cedrins är arkitekt och jobbar som affärsutvecklare med specialisering på stadsbyggnad och handel.

  Ändå slog de för cirka två år sedan till och köpte 3,4 hektar mark av Julmyra Horse Center utanför Morgongåva. Målet var att bygga ett stall med smarta och energibesparande lösningar som är bra för såväl deras egen som hästarnas hälsa.

   Stallet, som är högt i tak och öppet upp till nock, rymmer fyra boxar, två på 15 kvadratmeter vardera och två på 12 kvadratmeter vardera.
  Stallet, som är högt i tak och öppet upp till nock, rymmer fyra boxar, två på 15 kvadratmeter vardera och två på 12 kvadratmeter vardera. FOTO: Kristina Cedrins

  ”Lustfyllt och smidigt”

  Det blev två boxar på 15 kvadratmeter och två på 12 kvadratmeter och nästan en hektar per häst i hagyta.

  – Det ska vara lustfyllt och smidigt för oss att jobba i stallet oavsett om det är minus 30 grader eller en regnig sommar, säger Kristina Cedrins.

  I slutet av september flyttade paret in. En allé leder upp till gården, som omges av hästarnas hagar. Här går i dagsläget Kristina Cedrins tävlingshäst och två shettisar som David Rönnegard kör. Planen är att även han ska köpa en tävlingshäst för främst hoppning.

  Stallets stora boxar kommer till nytta för hoppkungen Emir, en korsning mellan holsteiner och fullblod som Kristina Cedrins haft i 12 år. Med en mankhöjd på 184 centimeter kräver han sin plats.

  Närheten till Julmyras stora ridhus är naturligtvis ett stort plus för ekipaget.

  – Jag rider dit på en upplyst väg på cirka tio minuter. Det blir en bra form av framridning.

  Stallet är byggt efter hur en dag ser ut. Här kan den blöta och smutsiga hästen tas rätt in i spolspiltan, täckesrummet finns intill och blöta täcken behöver inte bäras långt.

  – När jag ritade stallet utgick jag från standardtakstolar av svenskt trä, som finns på marknaden. Takstolens vinkel, i förhållande till byggnadens bredd, styrs av snölasterna och avgörs därför i vilken snözon man bor. I Uppsala- och Stockholmsområdet har vi mycket snö. Så i stalldelen ville vi ha det luftigt och öppet till nock. Där ritade jag saxtakstolar med 27 graders vinkel. I servicedelen ritade jag de lite billigare sadeltakstolarna. Servicedelen har därmed en takhöjd på tre meter, berättar Kristina Cedrins.

   Fodret levereras direkt till foderrummet för att undvika damm och sadelkammaren är eluppvärmd.
  Fodret levereras direkt till foderrummet för att undvika damm och sadelkammaren är eluppvärmd. FOTO: Anne Adre-Isaksson & Kristina Cedrins

  Hagar efter årstid och väder

  Fodret, som köps från en lokal lantbrukare, körs direkt in i foderrummet så övriga utrymmen inte blir dammiga. Med hjälp av vagnar tas fodret sedan in till stallet. Vattenslang kan dras in i varje box och ut i någon av de båda bufferthagarna där hästarnas vattenkar finns.

  – Vi behöver aldrig gå långt när hästarna ska släppas ut eller tas in. Det blir aldrig lerigt eftersom bufferthagarna är grusade för att klara den belastning som hästarna ger.

  Hagarna kan enkelt anpassas efter årstid och väder. De kan kopplas ihop eller stängas av efter behov. När marken är blöt och känslig kan de gå i grushagen, som är tillräckligt stor för fyra hästar.

   Totalt har hästarna cirka 3 hektars hagyta att röra sig på. När marken blöt och känslig kan hästarna gå i grushagen (bilden till höger), som är tillräckligt stor för fyra hästar.
  Totalt har hästarna cirka 3 hektars hagyta att röra sig på. När marken blöt och känslig kan hästarna gå i grushagen (bilden till höger), som är tillräckligt stor för fyra hästar. FOTO: Kristina Cedrins

  Av miljöhänsyn får ingen i området sköta sin egen gödselhantering, utan det görs av en lantbrukare i närheten. När boxarna är mockade töms gödslet i en stor container utanför stallet.

  – Vi prenumererar på containrar från bonden. Han kommer hit, tömmer den vi har och ställer hit en ny och tar sen själv hand om gödslet.

  Bättre pris när gårdar går ihop

  Eftersom det i samma veva som Kristina Cedrins och David Rönnegard påbörjade sitt bygge även byggdes ett stort stall på travområdet på Julmyra Horse Center, kunde de samordna flera av sina inköp vilket underlättade enormt.

  – Vi har anlitat några av Julmyras egna entreprenörer, som totalentreprenad för marken. De har även skött samordningen med brunnsborrare, förberett kanalisation för el och bredband.

  – När många gårdar går ihop får man både bra pris och duktiga leverantörer, konstaterar Kristina Cedrins.

   ”Att bygga villa och en egen hästgård är så mycket roligare och mer energigivande än om vi hade köpt en befintlig gård”, konstaterar Kristina Cedrins och David Rönnegard, här tillsammans med tvååriga malionisen Menix.
  ”Att bygga villa och en egen hästgård är så mycket roligare och mer energigivande än om vi hade köpt en befintlig gård”, konstaterar Kristina Cedrins och David Rönnegard, här tillsammans med tvååriga malionisen Menix. FOTO: Anne Adre-Isaksson

  Läs också: Bättre miljö öppnar för 500 hästar i Julmyra

  Stallet

  Antal hästar: 3

  Möjligt antal hästar: 4

  Yta stall: 150 kvadratmeter

  Areal på hagar: Cirka 3 hektar

  Typ av hagar: Skogs- och naturbete

  Investeringar: Stall cirka 1,5 miljoner kronor, staket och hagar cirka 240 000 kronor. Totalt cirka 2 miljoner kronor inklusive el och vatten.

  Så är stallet planerat

  • En skötseldel och en stalldel, som avgränsas av en brandisolerad vägg med branddörr. Det finns tre av varandra oberoende ytterdörrar av brandskyddsskäl.
  • Skötseldelen med spolspilta håller 15 grader året om tack vare golvvärmeslingor som är ingjutna i hela golvplattan. Golvvärmen värmer upp byggnaden samt torkar ur fukt. Här finns eluppvärmd sadelkammare, foderrum (av hygienskäl är det viktigt att det är avskilt och att alla tunnor är förslutna) samt förråd. Att ha spolspilta i stalldelen är inte bra med tanke på hästarnas miljö.
  • I stalldelen finns samma isolerade stomme med el men inga vattenledningar. Här finns Thermobars i boxarna som fylls på med slang från den uppvärmda skötseldelen.
  • Hela stallbyggnaden har en öppen rumsvolym upp till nock samt nockventilation och extra frånluftsfläkt vid behov. Ju större rumsvolym desto bättre luftkvalitet får hästarna.

  Julmyra Horse Center

  • Ett område på 240 hektar beläget i Heby kommun i Uppland, som ägs och drivs av Geir Pedersen. Julmyra är en träningsanläggning för framför allt travhästar men här finns även en ridanläggning.
  • Det står drygt 200 hästar på området och skapar arbetstillfällen för cirka 40 personer.

  ATL TV gjorde ett reportage om miljöarbetet vid Julmyra Horse Center 2017. Se inslaget här nedan!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen