Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 20 juli 2017

  Besökare struntar i matningsförbud

  Besökare på Stadsbondgården i Halmstad struntar i matningsförbudet. Nu har en av hästarna fått rubbad ämnesomsättning. Personalen har därför flyttat hästarna och gårdens åsna till en privat gård.

   Besökare på Stadsbondgården i Halmstad struntar i matningsförbudet. Nu har en av hästarna blivit sjuk.
  Besökare på Stadsbondgården i Halmstad struntar i matningsförbudet. Nu har en av hästarna blivit sjuk. FOTO: Mostphotos

  Vi får ständigt höra nya larmrapporter om att för mycket socker och fett leder till så kallade välfärdssjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar bland oss människor. Dessvärre gäller det samma för hästar numera.

  Matas med pizza och glass

  Stadsbondgården ägs av Halmstads kommun och ligger i Olofstorp utanför Halmstad. Här har besökare, turister och ortsbor, matat gårdens hästar med bland annat glass och pizza de senaste somrarna.

  Det har lett till kraftig övervikt hos hästarna och en av dem har nu fått EMS, det vill säga ekvint metabolt syndrom som innebär att ämnesomsättningen rubbas.

  – Vi valde att flytta hästarna och en åsna till en privat gård. Förhoppningsvis går de ner i vikt nu, säger Helena Kummel, som är agronom och föreståndare på Stadsbondgården.

  Kraftigt överviktiga

  Under den senaste tiden har besökare undrat om hästarna är dräktiga. Men i själva verket är de kraftigt överviktiga. Dessutom har en av hästarna drabbats av fång som leder till kraftig smärta i hovarna.

  – Vi fick stänga in henne. Hon måste gå på diet under resten av sitt liv, säger Helena Kummel.

  Trots att det råder matningsförbud på Stadsbondgården tar besökare med sig all möjlig mat till djuren. Förutom glass och pizza rör det sig om sötsaker, frukt och till och med korv. Det är inte bara hästarna som besökarna matar, även minigrisarna.

  Ingen anknytning till lantbruk

  Helena Kummel tror att problemen bottnar i att både barn och vuxna inte har någon naturlig anknytning till lantbrukets djur längre.

  – Jag tror att många förmänskligar djuren. Vi äter godis och andra sötsaker och dessutom står hästarna och tigger, de förstår ju inte bättre. När det gäller getterna är det inga problem, de äter inte sötsaker. Fåren kommer inte fram, men hästarna är ju så tama.

  För de besökare som sköter sig är utvecklingen tråkig. De kommer till gården och ser fram mot att träffa hästarna, men nu har de flyttats och kommer tillbaka först i höst när turistsäsongen är över.

  Helena Kummel tycker att det är bra att mjölkbönder bjuder in allmänheten till kosläpp. Då får människor se hur kor ser ut.

  – Många barn kan inte se skillnad mellan kor och hästar i dag. Och många vet inte var mjölken kommer ifrån, säger hon.

  Till toppen