Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 21 augusti 2019

  Unikt stuteri till världsarvslistan

  Nu har Unesco:s världsarvslista kompletterats med ett stuteri som fött upp hästar sedan slutet av 1500-talet.

   Det är svårt att hitta svenska skimlar med rätt temperament för att klara rollen att bära signaltrumpetarna i dragonmusikkåren.
  Det är svårt att hitta svenska skimlar med rätt temperament för att klara rollen att bära signaltrumpetarna i dragonmusikkåren. FOTO: Beridna Högvakten/Marielle A. Gueye

  Det handlar om det statliga teckiska stuteri som föder upp rasen Kladruber. I dag består rasen av cirka 1 200 individer och sex av dem återfinns i Livgardets dragonmusikkår i Sverige. Vanligtvis handlar det om svenskfödda hästar, valacker i åldern fyra till fem år när nya hästar ska köpas in. Hästarna ska ha god exteriör, bra benställning, normala gångarter och ett lugnt temperament, och vara fuxar. Men till signaltrumpetarna säger traditionen att det ska vara skimlar.

  – Vita hästar med rätt temperament är dock svåra att hitta i Sverige. Därför köper vi numera in skimlar från Tjeckien av rasen Altkladruber, skriver Beridna högvakten på sin hemsida.

  Hästarna väljs ut av en hästkommitté men det är Föreningen För Bevarande Av Den Beridna Högvakten, som köper in och äger hästarna samt bekostar hästhållningen med hjälp av medlemsavgifter, gåvor och sponsorer.

   Kladruberns anor går tillbaka 440 år i tiden. I dag finns 1 200 individer. Sex av dem finns i Sverige.
  Kladruberns anor går tillbaka 440 år i tiden. I dag finns 1 200 individer. Sex av dem finns i Sverige. FOTO: Beridna Högvakten/Claes Kärrstrand

  Unesco beskriver det tjeckiska stuteriet, Det nationella stuteriet i Kladruby nad Labem, som ett av de ledande i Europa, utvecklat i en tid när hästar spelade en vital roll när det gällde transporter, jordbruk, i militären och vid uppvisningar för kungligheter.

  Ursprungligen började Kladrubern födas upp för att användas som vagnshästar vid det Habsburgska hovet i Wien och Prag. I dag förfogar stuteriet, som ligger nära floden Elbe, över 1 310 hektar.

   Det nationella stuteriet i Kladruby nad Labem.
  Det nationella stuteriet i Kladruby nad Labem. FOTO: TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen