Unik avelshingst ska ge skjuts åt frieserhästen
Aftonmora Friesians vill lyfta friserhästens status i Sverige och visa på rasens potential inom dressyr. Företagets trumfkort Tymon 456 är den enda avelshingsten i Skandinavien som är godkänd i den holländska moderstamboken.
Kommer ni ihåg Zorros ståtliga häst Tornado? I filmerna och tv-serierna spelas den modiga hingsten oftast av en frieserhäst. Det är ingen slump att Hollywood fastnade för den holländska varmblodsrasen. Förutom den kolsvarta pälsen, hovskägget och yviga manen är frieserhästen känd för att samarbeta och kommunicera väldigt väl med människor.
Sandra Åhs Sivertsen fastnade för rasen i tidig ålder. Hon driver tillsammans med maken David Nilsson avelsföretaget Aftonmora Friesians med bas på Kullahalvön i Skåne.
– Det började med hästaffischerna i flickrummet, den klassiska sagohästen personifieras ofta av en frieserhäst. Jag har alltid vetat att det skulle bli den rasen när jag skulle köpa egen häst, säger Sandra Åhs Sivertsen.
Fokus på ridbarhet
Hästrasen har historiskt använts av såväl militärer och lantbrukare som cirkusartister. I dag är friesern mest förknippad med vagnkörning, en uppfattning som Sandra Åhs Sivertsen vill ändra på.
– Vi vill få upp folks ögon för frieserns kvaliteter inom dressyr. Under de senaste decennierna har den holländska aveln fokuserat på ridbarhet och internationellt sett presterar frieserhästar i dag på Grand Prix-nivå, säger hon.
150 avkommor
Till sin hjälp har paret avelshingsten Tymon 456, som köptes förra året från en holländsk uppfödare för en hemlig köpesumma. Tymon är unik i Skandinavien. Han är nämligen en av blott 80 frieserhingstar i världen som är godkända för avel i den prestigefyllda holländska moderstamboken KFPS.
Hittills har den trettonårige hingsten 150 registrerade avkommor och under året kommer fler betäckningar att ske.
– På sikt är drömmen att få fram en helt egen avelshingst, men det är väldigt svårt. Den holländska stamboken för frieser är bland de tuffaste som finns. Av 100 hingstar godkänns endast ett par stycken per år, säger Sandra Åhs Sivertsen.
”Kvalitet snarare än kvantitet”
Som med all avel gäller det att vara noggrann och konsekvent. Förutom de rastypiska egenskaperna satsar företaget på god ridbarhet med stamlinjer som presterat bra i dressyrtävlingar. Starka ryggar är också viktigt eftersom det historiskt varit ett problem inom rasen med svankande hästar.
Aftonmora Friesians långsiktiga mål är att ha fem kronston i verksamheten, den näst högsta klassen i moderstamboken.
– Vi lägger mycket krut på att bygga upp avel i premiumklass och inriktningen kommer att vara kvalitet snarare än kvantitet. Våra ston har vi hämtat från Europas alla hörn för att få tag i rätt egenskaper, säger Sandra Åhs Sivertsen.
Växande intresse
I Sverige är rasen än så länge liten. Svenska frieserhästföreningen uppskattar antalet hästar i landet till mellan 700 och 1 000. Men Sandra Åhs Sivertsen menar att intresset för rasen är på uppgång. Ett exempel är Grand Prix-ryttaren Emelie Brolin som nyligen tagit upp en frieserhäst i dressyrträning.
– För vår del handlar det om en långsiktig satsning på att bygga upp rasen i landet. I framtiden hoppas vi kunna bli ett center för frieserhästen i Sverige och även hålla kurser och utbildningar här på gården, säger Sandra Åhs Sivertsen.
Aftonmora Friesians
Företagsform: Aktiebolag.
Antal anställda: Inga anställda.
Antal hästar: Sju ston, två hingstar, två föl och ett föl till på gång.
Omsättning: ”Företaget är fortfarande under uppbyggnad så svårt att nämna någon rättvisande siffra”.
Frieserhästen
Frieserhästen är en av de äldsta varmblodsraserna i Europa. I mitten av sextiotalet låg rasen pyrt till då det endast fanns 500 ston registrerade i den holländska stamboken. I dag finns det cirka 70 000 frieserhästar registrerade i ett 50-tal länder.
Källa: Svenska frieserhästföreningen