Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 3 januari

  Hingsten Alvar skrämdes av stormen – nu är han återfunnen

  Avelshingsten Alvar skrämdes i väg från gården i Vallentuna av stormen Alfrida under natten mot onsdagen. På torsdagsförmiddagen meddelade sökgruppen att han är återfunnen.

   Lycka. När Alvar hittades gick det inte att hålla tillbaka glädjen.
  Lycka. När Alvar hittades gick det inte att hålla tillbaka glädjen. FOTO: Privat

  Natten mot onsdagen drog stormen Alfrida in över Sjöhamra i Kårsta, Vallentuna. Islandshästen och avelshingsten Alvar skrämdes av stormen och började bråka med en äldre hingst på gården som jagade iväg honom. På torsdagsförmiddagen hittades Alvar och han är återförenad med sin ägare Louise Sieka.

  ”Jag har fått hem Alvar, pigg och glad med någon liten skråma tack vare det otroliga engagemang från vänner, bekanta, nya bekantskaper och helt okända välvilliga själar”, skriver hon i ett Facebook-inlägg.

  Gruppen hittade Alvar på torsdagsförmiddagen i en skogsdunge där han hittat skydd med vatten och bete för att vila upp sig.

  ”Tack vare det vi lärt oss under gårdagen och alla som hjälpt till med planering tips och framförallt den otroliga skara människor som tågade fram i skogen till fots och till häst! Ni är världens bästa människor”, skriver Louise Seika.

  Sökinsatsen samordnades av Monique Nilfors.

  – Vi kunde inte tro att stormen skulle drabba området så hårt, men träden föll som tändstickor och allt gick väldigt fort. Alvars ägare Louise vaknade av blåsten och skulle gå ut och säkra upp, men då hade träden redan börjat falla. Jag har aldrig varit med om något liknande i Sverige. Det var en riktig isländsk storm, säger hon till ATL.

  Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  En grupp om cirka tio personer deltog i sökandet när Alvar hittades.

  – Det är väldigt många som gått med i gruppen och evenemanget på Facebook, men det är inte så många som kommit ut för att leta. Just nu ligger fokus på att vi måste bli fler som hjälper till, vi är oerhört tacksamma för den hjälp vi kan få, sade Monique Nilfors innan gruppen hittat Alvar.

   Alvar var lugn när han hittades och han hade hittat en bra plats att vänta på.
  Alvar var lugn när han hittades och han hade hittat en bra plats att vänta på. FOTO: Privat

  Har sett spår

  Under onsdagens sökande syntes spår från Alvar. Enligt spårmönstret ska han ha färdas i skritt och tycktes inte vara halt eller allvarligt skadad, då man inte hittat några blodspår. Inför torsdagens sökande kom det en del snö vilket ökade förhoppningen att hitta nya spår.

  – En oro är att han skulle gå ner till vattnet, men spåren visar att han varit vid sjökanten och sedan vänt åt ett annat håll. Ingenting tyder på att han skulle ha gått ut på isen, sade Monique Nilfors tidigt på torsdagen innan Alvar hittades.

  ”Alvar ska få vård”

  Alvar är godkänd avelshingst, 6 år, och svart skäck. Ägaren Louise Sieka är uppfödare och Alvar har på tävlingar visat talang och ser ut att vara en riktigt lovande häst.

  – Alvar ska tas om hand och han ska få vård, det måste prövas i vilket skick han än är. Han behöver inte bli en framgångsrik ridhäst, det viktigaste är att vi får tillbaka honom och att han kan få ett bra liv. Även om det innebär att han ska få gå och vara glad i en hage, sade Monique Nilfors.

  Hel och välmående

  Nu har Alvar kommit hem igen och han var både pigg och glad vid återföreningen. Förutom några små sår är hingsten hel och välmående.

  – Han är en ganska cool häst. Han var inte särskilt chockad utan han frustade glatt när han förstod att han skulle få komma hem, säger Monique Nilfors och fortsätter:

  – Jag är imponerad av alla som hjälpt till. Vi hade tre uppsättningar med ryttare, en jägare som spårade utan hund och det kom en kille som sa ”jag förstod att ni ville ha någon med en drönare”. Han sökte igenom alla öppna ytor och utöver det hade vi även hjälp av folk som gick till fots.

   Alvar är godkänd avelshingst, 6 år, och svart skäck. Ägaren Louise Sieka är uppfödare och Alvar har på tävlingar visat på talang och ser ut att vara en riktigt lovande häst.
  Alvar är godkänd avelshingst, 6 år, och svart skäck. Ägaren Louise Sieka är uppfödare och Alvar har på tävlingar visat på talang och ser ut att vara en riktigt lovande häst. FOTO: Privat
   Avelshingsten Alvar skrämdes av stormen Alfrida under natten mot onsdagen.
  Avelshingsten Alvar skrämdes av stormen Alfrida under natten mot onsdagen. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen