Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 mars 2019

  ASVT vill ha fler dopningsprov

  Avelsföreningen vill se fler dopningsprover tagna på unga hästar. ”Vi vill visa att vi är rena”, menar uppfödarna.

   Avelsföreningen vill se en ökad provtagning av ettåriga travhästar för att visa att svenska uppfödare är för en ren sport.
  Avelsföreningen vill se en ökad provtagning av ettåriga travhästar för att visa att svenska uppfödare är för en ren sport. FOTO: Lena Karlsson

  Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, ASVT, uppmanar nu Svensk Travsport att ta fler dopningsprover på ettåriga travhästar. Uppmaningen framförs i en skrivelse till Svensk Travsport efter en diskussion på föreningens årsstämma i lördags.

  Medlemmarna vill försäkra sig om att svensk uppfödning är ren och vill, genom ökad provtagning, visa att man inte använder genvägar i form av otillåtna medel som tillväxthormon.

  – Det skulle markera att vi uppfödare ställer upp på en ren sport, säger uppfödaren Håkan Karlsson från Tystberga.

  Andra rutiner för dopningsprov

  Håkan Karlsson lyfte frågan på stämman kopplad till hur ASVT ser på det nya men omdiskuterade antidopningsreglementet som nyligen antogs.

  Redan i dag tas en del prover på travhästar utanför tävling men också på unghästar i samband med ASVT:s auktioner. Stämman vill dock se att rutinerna för den provtagningen ändras för att minska stressen för de unga hästarna.

  Provtagning utomlands

  De flesta var överens om att man inte förväntar sig några positiva provsvar och att svenska uppfödare är mer försiktiga.

  – Men dopningsprov bör tas på även de svenskfödda hästar som finns utomlands, säger Håkan Karlsson.

  Av fjolårets cirka 4 000 dopningsprover togs 612 prover utanför tävling. Inget av dem utanför tävling var positivt.

   Travhästuppfödaren Håkan Karlsson lyfte frågan om fler dopningsprov på unghästar vid ASVT:s årsstämma.
  Travhästuppfödaren Håkan Karlsson lyfte frågan om fler dopningsprov på unghästar vid ASVT:s årsstämma. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen