Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 20 december 2018

  Slopar olja till förmån för biobränsle

  Årjängstravet satsar på biobränsle för att slippa oljeberoendet och minska sina kostnader.

   Stallbacksbyggnader ska förses med värme och varmvatten via en kulvert från publikplats. Grävarbetena pågår just nu med Petter Olsson i grävmaskinen, och Andreas Eriksson, anläggningsansvarig, till vänster och till höger Tyrone Danielsson, ansvarig entrprenör.
  Stallbacksbyggnader ska förses med värme och varmvatten via en kulvert från publikplats. Grävarbetena pågår just nu med Petter Olsson i grävmaskinen, och Andreas Eriksson, anläggningsansvarig, till vänster och till höger Tyrone Danielsson, ansvarig entrprenör. FOTO: Årjängstravet

  Investeringen omfattar en närvärmeanläggning för fliseldning på publikplats som sedan kan försörja hela anläggningen på både publik- och stallbackssidan med värme och varmvatten.

  Lagom till tävlingssäsongen startar i april nästa år ska satsningen vara klar. Investeringen innebär att banana slopar oljan och samtidigt gör det möjligt att minska elanvändningen.

  – Vi kommer kunna avveckla vår oljepanna och även minska vår konsumtion av direktel markant, säger travbanechefen Johanna Karlin.

  Ett av de svenska travbanornas stora problem är ett byggnadsbestånd på publikplats som under delar av året står outnyttjat. För Årjängs del räknar man med att investeringen ska öppna nya möjligheter att kunna använda lokalerna även utanför högsäsong. Det gäller till exempel travrestaurangen eller toto-hallen som skulle kunna användas för mässor och andra evenemang.

  ”Det är svårt i dag därför att uppvärmningskostnaden blir allt för hög”, säger Johanna Karlin.

  Med en ny värmeanläggning räknar Årjängstravet med att få ner kostnaden för värme och varmvatten. Investeringen i sig handlar om 2 miljoner kronor, varav travsällskapet fått 70 procent i bidrag från Naturvårdsverkets Klimatkliv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen