Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 januari

  Miljoner till forskning om säkrare arbetsmiljö

  Med hjälp av närmare tre miljoner kronor ska forskare nu utveckla metoder för att göra arbetsmiljön i häststall säkrare.

   Risken för olyckor vid arbete med hästar är stor. Siffror för de senaste sju åren visar att det anmälts närmare 2 000 arbetsolyckor i hästnäringen.
  Risken för olyckor vid arbete med hästar är stor. Siffror för de senaste sju åren visar att det anmälts närmare 2 000 arbetsolyckor i hästnäringen. FOTO: Shuttstock/TT

  Det är forskaren och professorn Ing-Marie Andersson vid Högskolan Dalarna som tilldelats pengar från AFA Försäkrings forskningsfond. I projektet ska metoder tas fram som kan förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet, SAM, i hästbranschen.

  ”En kartläggning som Arbetsmiljöverket gjorde för några år sedan visade att brister i arbetet med arbetsmiljö är vanliga inom hästnäringen. Vi ska undersöka arbetsförhållanden och arbetsmiljöarbetet på ridskolor och i travstall för att se om vi kan bidra till att öka säkerheten”, säger Ing-Marie Andersson i ett pressmeddelande.

  Enligt siffror från Arbetsmiljöverket för åren 2013-2019 anmäldes 1 954 arbetsolyckor och som resulterade i sjukfrånvaro i samband med arbete med hästar.

  I projektet ska man bland annat filma vardagliga arbetssituationer i stallar och sedan gå igenom sekvenserna tillsammans med anställda för att höra vad de upplever som problem.

  ”Vi ska också studera hur man arbetar med arbetsmiljön på ridskolor och i travstallen. Vi ska se till att de får den kunskap de saknar om systematiskt arbetsmiljöarbete och verktyg och metoder för att göra det”, säger Ing-Marie Andersson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen