Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 17 februari

  Ett hästjobb att lindra ångest

  Lillkorsträsk.

  Annika Nyberg jobbar med grön terapi på sin hästgård utanför Älvsbyn i Norrbottens inland. Hit kommer unga tjejer med psykisk ohälsa, ungdomar med missbruk, äldre personer som arbetstränar och de som lider av utmattningssyndrom.

   Hästarna Max och Pär i hagen på Gröna Hälsokrafter i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn.
  Hästarna Max och Pär i hagen på Gröna Hälsokrafter i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Termometern visar minus 18 grader när Annika Nybergs gård dyker upp bakom Kanisberget några kilometer utanför Älvsbyn. Femton hästar står lugnt och äter från höbalar i kylan och en fårskock tränger ihop sig för att spana in den nya besökaren. Inne i värmen över en kopp kaffe och hembakta bullar berättar Annika Nyberg om sin verksamhet, Gröna Hälsokrafter. Redan 2007 började hon ta emot unga tjejer med psykisk ohälsa på gården.

  – Jag fick idén eftersom vi var familjehem och en tjej kunde lindra sin ångest genom att gå ut och rykta en häst som vi hade på gården. Det gjorde att hon inte hamnade i självskadebeteende och efteråt har hon sagt att den där hästen räddade hennes liv. Det var så det började, säger Annika Nyberg.

   Annika Nyberg berättar att det finns forskning som visar att deltagarna behöver komma regelbundet, två till tre gånger i veckan under tio till tolv veckor, för att få resultat. Här tillsammans med hästen Alice.
  Annika Nyberg berättar att det finns forskning som visar att deltagarna behöver komma regelbundet, två till tre gånger i veckan under tio till tolv veckor, för att få resultat. Här tillsammans med hästen Alice. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Genom åren har hon tagit emot många unga tjejer som lider av psykisk ohälsa. Men hon har även haft samarbete med behandlingshem för missbruk och jobbat både med kill- och tjejgrupper.

  – Det gäller att ha många ben att stå på. Jag har jobbat med handikappridning, arbetsträning, grön rehabilitering, ungdomar som av olika anledningar inte mår bra och även med de som lider av utmattningssyndrom. Kommuner, behandlingshem, arbetsförmedlingen och försäkringskassan har köpt in mina tjänster. Tyvärr kan inte regionen göra det eftersom jag inte är legitimerad utan beteendevetare och utbildad samtalsterapeut. Det är synd för de flesta jag möter finns ju inom psykiatrin.

   Vy över landskapet.
  Vy över landskapet. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  ”Olika hästar passar olika personer”

  Just nu är Annika Nyberg med i ett projekt som drivs av Luleå tekniska universitet om hur man kan erbjuda naturbaserad omsorg i ett kallt klimat som i Norrbotten.

  – Där har jag träffat en grupp som lider av utmattningssyndrom. Men forskning visar att för att få ett bra resultat så gäller det att deltagarna kommer regelbundet, två till tre gånger i veckan under tio till tolv veckor. Då först börjar de kunna använda de verktyg de lär sig för att hantera stress i andra situationer i livet.

   Huset på hästgården.
  Huset på hästgården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Annika Nyberg skulle önska att socialtjänsten skulle kunna fånga upp ungdomar som mår dåligt i ett tidigare skede och kunna erbjuda grön terapi eftersom hon har sett så många positiva exempel vad det kan göra för dem.

  Vad är det då i arbetet med hästarna som ger effekt?

  – Det blir ett socialt samspel och olika hästar passar olika personer. Vi har en häst som vi kallar ”autismhästen” för alla som har diagnoser i autismspektrat vänder sig av någon anledning till honom, kanske för att han är stor, stillastående och väldigt lugn. Ibland har jag haft kvinnor med stressproblematik som har mått bra av en mer nervig häst som har tvingat dem att själva bli lugna. Alla hästar behöver gränssättning eftersom de är stora djur, det är nyttigt för många unga tjejer att lära sig att sätta gränser.

   Annika Nyberg med fåren.
  Annika Nyberg med fåren. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Deltagarna behöver inte rida på hästarna, det räcker att sköta om dem och promenera med dem. Till sommaren planerar Annika Nyberg att utöka verksamheten med ett växthus och kafé.

  – Jag började sälja blommor och buskar förra sommaren och det blev en succé, nu satsar jag även på handelsträdgården. Det blir också bra att ha ett året runt-växthus på gården där vi kan gå in och värma oss vintertid eller bara starta upp dagen med frukost, säger Annika Nyberg.

  Gröna Hälsokrafter

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Annika Nyberg. Hon är beteendevetare, samtalsterapeut och utbildad i motiverande samtal och krishantering. Är i grunden utbildad djurskötare och har arbetat mycket i djurstallar med mjölkproduktion. Använder sin kompetens på hästgården för att kunna erbjuda grön terapi.

  Verksamhet: Hästgård med inriktning på grön terapi och turridning, samt en handelsträdgård.

  Antal anställda: ”När växthuset är byggt räknar jag med att anställa några personer som sköter om kaféet och växterna där.”

  Omsättning: 579 939 kronor.

  Resultat: 93 075 kronor.

  Vinstmarginal: 16 procent.

  Areal: 25 hektar varav 19 hektar är skog. Resten används till betesmark.

  Antal djur: 10 egna hästar, hyr ut till ytterligare fem, 10 får, två vallhundar, tre stallkaniner och fyra stallkatter.

  Storlek på investering – så räknar vi: ”Stallet hade vi redan när jag startade företaget 2007 eftersom min dotter har hållit på med hoppning. Det nya växthuset till handelsträdgården kommer att kosta en miljon kronor att bygga, men jag räknar med att söka bidrag/stöd för en del av investeringen.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi använder hästgödsel till handelsträdgården och jordbruket så att allt går runt i ett kretslopp på gården. Vi har byggt jordvärme och undersöker möjligheten för installation av solenergi.”

   Annika Nybergs gård i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn.
  Annika Nybergs gård i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Lillkorsträsk

  Är en liten by med cirka 50 invånare som ligger fem kilometer utanför Älvsbyn i Norrbotten. Här finns många företag, bland annat ett hembageri, en jordgubbsodling och ytterligare ett jordbruk.

  Så lyckas du med grön omsorg:

  • Regelbunden behandling under minst åtta veckor – helst tolv.

  • Det är viktigt att vara ensam med deltagarna utan deras ordinarie kontaktpersoner.

  • Kontakten med hästarna sker stegvis. Deltagarna går aldrig in i hästhagen.

  • Det är inte nödvändigt att rida. Det räcker att sköta om hästarna eller ta en promenad med dem.

  • Det är svårt att bara sitta still när ångesten kommer, då kan det vara en enorm lättnad att rykta en häst.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen