Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 maj 2019

  Amishfolk i USA väljer svenskt till avel

  Kallblodshingsten Lejsa Kongen har fallit amishfolket i USA i smaken. Förra året såldes hingsten till Nordamerika för att ge nytt blod till gruppens kör- och arbetshästar.

   Svenska kallblodet Lejsa Kongen har sålts till USA för att användas i avel hos amishfolket. På bilden en amishfamilj i Lancaster County Pennsylvania.
  Svenska kallblodet Lejsa Kongen har sålts till USA för att användas i avel hos amishfolket. På bilden en amishfamilj i Lancaster County Pennsylvania. FOTO: John Greim/REX/TT

  Amishfolket är en konservativ grupp som lever som på 1800-talet, utan elektricitet och moderna maskiner. I jordbruket används hästar och mulor som dragare och förbränningsmotorer undviks i mesta möjliga mån.

  Amisfolkets hästar är ofta varmblod med passgångar- eller travstam, men inavel har påverkat negativt. För att få nytt blod till aveln och starkare hästar har amish därför vänt sig till Skandinavien.

  Såldes till USA

  Förra året såldes svenskägda kallblodshingsten Lejsa Kongen till USA. Hingsten hade då haft en framgångsrik karriär med närmare en miljon kronor insprungna.

  Clas Jonsson, amatör på Hagmyren och som delägt hingsten, säger att han blev förvånad när han fick ett samtal om att sälja hästen till USA.

  – Jag trodde först att det var ett skämt. Jag måste också säga att jag var en aning skeptisk, men samtidigt kändes det lite spännande och en stor glädje att Lesja Kongen skulle få avkommor i USA, säger han till Travronden.

  Nyligen såldes också den norske hingsten Mjölner Zorro till Nordamerika.

  – Köparna är väldigt nöjda med Lesja Kongen och gav mig i uppdrag att hitta ännu en kallblodshingst, säger hästförmedlaren Ståle Elvekrok till Trav og Galopp-Nytt.

  Detta vill amishfolket ha

  Amish vill ha svarta hästar, gärna med vita tecken. Hästarna ska också vara över 160 centimeter i mankhöjd.

  Fuxar och bruna hästar är i princip inte accepterade i avel.

  Priset för att betäcka med Lesja Kongen är satt till 1 500 dollar om man har ett svart sto.

  Betäcker man ett brunt sto kostar det 2 000 dollar.

  I år beräknas Lejsa Kongen få 200 ston under betäckningssäsongen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen