Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 juni

  Ridklubb drabbad av ovanligt virus

  Tre sjukdomsfall på kort tid fick ledningen på Åmåls ridklubb att reagera. Provtagning visar att anläggningen drabbats av det ovanliga coronaviruset.

  – Anläggningen är isolerad, säger Charles Jonsson, ridskolechef.

   ”Isolering betyder ett inkomstbortfall eftersom externa ryttare inte kan träna här under tiden. Men enligt mig är detta ändå det lindringaste som kunde hända”, säger Charles Jonsson, ridskolechef vid Åmåls ridklubb.
  ”Isolering betyder ett inkomstbortfall eftersom externa ryttare inte kan träna här under tiden. Men enligt mig är detta ändå det lindringaste som kunde hända”, säger Charles Jonsson, ridskolechef vid Åmåls ridklubb. FOTO: Lena Karlsson

  Den första hästen som insjuknade uppvisade koliksymtom. Sedan följde en häst som fick feber och visade sig ha streptokocker, vilket gjorde att även denna isolerades. Efter en tid visade en tredje häst sjukdomssymtom och efter tips från SVA togs beslutet att testa den tredje hästen för ekvint coronavirus där provsvaret visade positivt.

  Nu är det fem veckor sedan första sjukdomsfallet inträffade. Inget nytt fall har inträffat, men anläggningen hålls fortsatt isolerat. Enligt SVA är det inte känt hur vanligt viruset är bland hästar i Sverige, då det inte funnits möjlighet att analysera viruset förrän på senare år.

  ”Medför ett inkomstbortfall”

  Att det är ett tidigare relativt okänt virus för häst gör att osäkerheten kring vad det egentligen innebär blir större, säger Charles Jonsson, ridskolechef.

  – Vi har i nuläget en lektionshäst och två privathästar i karantän, men läget kunde ha varit mycket värre. Anläggningen är isolerad, men vi kan fortsätta med lektionsverksamheten, säger han till ATL.

  Den del av verksamheten som påverkas av viruset är den för externa ryttare. Inga utomstående hästar tillåts komma in på anläggningen.

  – Det är den tråkiga biten. Många ryttare som tränar för externa instruktörer brukar komma hit, men det är inte möjligt just nu och medför ett inkomstbortfall. Men ridskolan är vår kärnverksamhet och det är väldigt skönt att vi har kunnat fortsätta med den, säger Charles Jonsson.

  Noggrann rengöring

  Ekvint coronavirus smittar via träck till mun. Det gör att ridklubben fått vidta flera försiktighetsåtgärder. Mellan varje stallplats måste utrustningen som används rengöras.

  – Vi doppar allt i Virkon. Vi sprejar skottkärror och rengör alla sopborstar och grepar. Dessutom har vi Virkonbad för skor och handsprit vid alla dörrar för att minska risken att viruset sprids vidare, förklarar Charles Jonsson.

  Utöver detta tar man tempen alla hästar på anläggningen morgon och kväll för att kontrollera att inga fler hästar insjuknar.

  – Vi har vidtagit alla tänkbara åtgärder.

  Inget verksamhetsstopp

  Inkomstbortfallet som isoleringen innebär är ingenting som täcks av ridklubbens försäkring. Klubben har försäkring för avbrott i verksamheten, men eftersom ridskoleverksamheten kan fortsätta gäller inte försäkringen.

  – Det kunde ha varit mycket värre och enligt mig är detta ändå det lindrigaste som kunde hända. Nu hoppas vi att inga fler hästar insjuknar så att vi kan ha öppet som vanligt om några veckor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen