Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 25 juli 2018

  Brist på grovfoder får hästägare att tänka nytt

  Många av landets hästhållare är oroliga. Det är brist på grovfoder och många behöver hitta nya foderalternativ.

   Det finns alternativ när det är brist på grovfoder.
  Det finns alternativ när det är brist på grovfoder. FOTO: Ann Lindén

  Bristen på grovfoder ställer till problem för landets hästhållare. Även om behovet av energi, protein och mineralämnen kan tillgodoses med kraftfoder och tillskottsfoder så kvarstår faktum att hästar behöver äta en viss mängd grovfoder per dygn.

  – En häst behöver äta minst 1 kilo torrsubstans per 100 kilo kroppsvikt och dygn för att undvika störningar i mag-tarmkanalens funktion eller utveckling av orala stereotypier som till exempel krubbitning, säger foderexperten Cecilia Müller vid SLU.

  Vad råder du hästägare som kommande år behöver komplettera med en hög andel kraftfoder för att tillgodose närings- och energibehov hos hästarna?

  – Försök att välja så fiberrika kraftfoder som möjligt, var noga med att inte överskrida de rekommendationer som finns för maximal giva stärkelse och fett per dygn och per utfodringstillfälle. Försöka ge hästen tillgång till så lång födosökstid som möjligt, till exempel genom att använda krubbor med gropar i eller genom att blanda ut kraftfodret med lusernhackelse eller halmhackelse, skriver Cecilia Müller, som är på semester och svarar skriftligen på ATL:s frågor.

  Sly kan bli vinterfoder

  För att förlänga ättiden går det även att utfodra med sly.

  – Det går utmärkt att ge sly på vintern, såväl sådant som skördats nu och torkats, som sly som tas ned då. Även kvistarna ger hästen tuggarbete och sysselsättning. Slyet ger framförallt ättid och lite fibrer, men bidrar inte med så stor andel näring, säger hon.

  De lövträd som brukar fungera bra att ge till hästar är framför allt sälg, rönn, hassel, asp, skogslönn, dock ska du inte ge några andra lönnarter.

  LÄS OCKSÅ: Se upp med lömska lönnen

  Det finns också andra typer av grovfoder som fungerar att utfodra hästar med. Cecilia Müller nämner fiberrika grovfoder som lusern som finns i olika former, halm från stråsäd, gräsfröhalm och baljväxthalm.

  Havrehö kan användas

  Helsädesensilage och havrehö är inte vanliga grovfoder för hästar i Sverige, men används i andra länder och fungerar också att utfodra hästar med. Däremot kan det vara brist i många delar av landet även på en del av dessa grovfoder.

  Det finns foderföretag som gör reklam för briketter som ersättning för grovfoder, går det att ersätta grovfoder med briketter?

  – De briketter du avser är ju också grovfoder, dock i komprimerad form. De kan ersätta en del av ett mer konventionellt grovfoder, men ättiden kan bli kortare med briketter jämfört med vanligt hö eller hösilage, säger Cecilia Müller.

  Något att tänka på extra i år, vid sidan av den hygieniska kvaliteten som ska vara god, är att ta reda på näringsinnehållet i grovfodret.

  – Den näringsmässiga analysen av grovfodret är extra viktig i år eftersom det grovfoder många kommer att använda sig av kan ha en annorlunda sammansättning, säger Cecilia Müller.

  LÄS OCKSÅ: Löser foderbrist med urgammal metodLÄS OCKSÅ: Nu frigörs 15 000 ton grovfoder

  Om du fodrar med sly

  Om du vill fodra med lövsly så ta bara sly som du vet vad det är för art. Ska du lagra sly till vintern så tänk på att bladen måste torkas ordentligt annars kan de mögla. Ask och Alm fungerar även bra.

  Det här ska du inte välja

  Många trädslag passar inte för att utfodra med. Exempel på det är ek, bok, idegran, tysklönn och asklönn. Dessa ska du inte utfodra med.

  Undvik också trädgårdsavfall som ofta innehåller giftiga växter.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen