Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 augusti 2017

  Alger kan ha förgiftat islandshäst

  En häst kan ha dött på grund av giftiga cyanobakterier efter ett bad i skånska Vombsjön.

   Eftersom Vombsjön är dricksvattentäkt och en populär badsjö tvekade inte Helena Lundmark att bada med sina islandshästar på ridlägret.
  Bild 1/4 Eftersom Vombsjön är dricksvattentäkt och en populär badsjö tvekade inte Helena Lundmark att bada med sina islandshästar på ridlägret. FOTO: Ruckeltofta islandshästgård.
   Helena Lundmark.
  Bild 2/4 Helena Lundmark. FOTO: Privat
   Eftersom Vombsjön är dricksvattentäkt och en populär badsjö tvekade inte Helena Lundmark att bada med sina islandshästar på ridlägret.
  Bild 3/4 Eftersom Vombsjön är dricksvattentäkt och en populär badsjö tvekade inte Helena Lundmark att bada med sina islandshästar på ridlägret. FOTO: Ruckeltofta islandshästgård
   Bildtext: Så sent som i maj var Dimma och Lukas Lundmark ute och tävlade.
  Bild 4/4 Bildtext: Så sent som i maj var Dimma och Lukas Lundmark ute och tävlade. FOTO: Privat

  – Hon kämpade i två och en halv vecka, sedan fick hon kolik och då fick de avliva henne på studs, på Helsingborgs djursjukhus, berättar hästägaren Helena Lundmark, som vill varna för Vombsjöns vatten.

  Islandshästen Dimma blev sjuk efter att ha druckit några klunkar vatten i Vombsjön under ett ridläger för nästan tre veckor sedan. Hästen blev sjukare och sjukare och var tvungen att avlivas i onsdags.

  Kommunen varnar

  Miljöskyddsinspektören Simon Gärdebring på Sjöbo kommun har talat med hästägaren och efter det samtalet dragit slutsatsen att giftiga cyanobakterier kan ha bidragit till att hästen dog och har bestämt sig för att gå ut med en varning på kommunens hemsida. Kommunen varnar djurägare att inte låta hästar, hundar och andra djur dricka av insjövatten.

  – Djur dricker av vattnet på ett annat sätt än människor, och det är just när man får i sig de här toxinerna som cyanobakterierna producerar, det är då det är farligt. Det är därför vi har gått ut med den här uppmaningen att inte låta djuren dricka insjövattnet.

  Gäller det nötkreatur också?

  – Ja, som jag har förstått det. Jag har pratat med en lantbrukare och han menade att han aldrig låter sina djur dricka ur insjön.

  Säkert att dricka för människor

  Vombsjön är källan till dricksvatten till Malmö, Burlöv, Svedala, Staffanstorp, Vellinge och delar av Lunds och Eslövs kommuner. Men det ska inte vara någon fara med dricksvattnet. Sjövattnet genomgår infiltration och behandling och räknas som grundvatten när det skickas ut i ledningarna.

  – Det är säkert att dricka, det är ett konstgjort bildat grundvatten, säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen