Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 6 november 2019

  Travhästuppfödare anmäls för bristande arbetsmiljö

  Ägaren till ett travstall i Mellansverige har anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett regionalt skyddsombud begär att myndigheten ingriper då de anställda beskrivs må ”mycket dåligt” på arbetsplatsen.

   En travhästägare har anmälts till Arbetsmiljöverket för misstänkt arbetsmiljöbrott. Bilden har ingenting med händelsen att göra.
  En travhästägare har anmälts till Arbetsmiljöverket för misstänkt arbetsmiljöbrott. Bilden har ingenting med händelsen att göra. FOTO: Shutterstock/TT

  Skyddsombudet ska vid två tillfällen ha pratat med arbetsgivaren om situationen, men inget har förändrats.

  Orsaken till den psykiska ohälsan ska vara otydliga instruktioner kring arbetet och att uppgifter och arbetstider ständigt ändras. Osäkerheten har lett till ökad stress för hästskötarna.

  Enligt anmälan har ett regionalt skyddsombud varit på plats vid två tillfällen och pratat om arbetsmiljön och gett tydliga krav och instruktioner kring vad som bör göras, men inget har hänt efter något av dessa tillfällen och de anställda fortsätter att må dåligt över sin arbetssituation.

  I anmälan skriver skyddsombudet att kommunikationen mellan arbetsgivare och anställda är ”under all kritik”.

  Attraktivt men slitsamt

  En ny studie som handlar om arbetssituationen på ridskolor och travstallar visar att många tycker att arbetet är attraktivt, men slitsamt. Anställda vittnar också om otydlig organisering och hårda arbetstider, främst inom travstall.

  Det är forskaren och projektledaren Cecilia Lindahl och doktoranden Åsa Bergman Bruhn vid Rise, Uppsala respektive Högskolan Dalarna/Karlstads universitet, som har kartlagt hur de anställda ser på sitt yrke inom ridbranschen. För ATL berättar forskarna att travägare och ridskolor som drivs av föreningar inte alltid är kunniga om arbetsmarknadens regelverk.

  Läs mer: Hårt men attraktivt att jobba med hästar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen