Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 februari

  Abortvirus stoppar hästtävlingar i Stockholm

  Efter nytt fall av abortvirus i den neurologiska formen har Stockholms ridsportförbund beslutat ställa in alla tävlingar i distriktets regi. I travsporten tävlar man vidare.

   I nuläget tävlar travet vidare.
  I nuläget tävlar travet vidare. FOTO: Mostphotos

  För bara ett par dagar sedan gjorde Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bedömningen att smittspridningen av den neurologiska formen av abortvirus, EHV-1, var under kontroll.

  Redan i onsdags kom beskedet från länsveterinären i Stockholms län att det konstaterats ett nytt fall i ett stall på Värmdö. Hästarna i det aktuella stallet har haft feber och stallet har på eget initiativ hållits isolerat.

  Hos Skånsta Ryttare, som är den klubb som drabbats hårdast av utbrottet så här långt, har också ytterligare en häst dött i sjukdomen. Det betyder att man hittills på anläggningen mist fyra hästar, både privathästar och ridskolehästar.

  Travet tävlar vidare

  I samråd med Svenska Ridsportförbundet, SvRF, har Stockholmsdistriktet beslutat ställa in de planerade tävlingarna i februari.

  Hittills finns inga fall av sjuka hästar kopplade till travsporten.

  – I nuläget tävlar vi vidare men följer utvecklingen noga, säger Antti Rautalinko, veterinär vid Svensk Travsport.

  Det förbundet planerar i nuläget är att eventuellt gå ut med information för att uppmärksamma aktiva även inom travet på situationen.

  – Det är viktigt att folk tar det här på största allvar och att vi håller våra smittskyddsrutiner. Alla kan göra mer och bättre, säger Antti Rautalinko.

  Gemensam plattform

  Smittskyddsläget i Sverige kan följas på Svensk Travsports hemsida; travsport.se. Sajten är den gemensamma plattformen där som aktuell smittinfo från hela landet publiceras. Länsstyrelserna ansvarar för att lämna information om både misstänkta utbrott och när smittsam sjukdom konstaterats.

  Svensk Travsport ingår också i det informationsutbyte som finns mellan berörda organisationer som SVA och Svenska Ridsportförbundet, SvRF. Och man följer inte bara utvecklingen kring utbrottet av EHV-1 i Sverige just nu utan även det europeiska utbrottet av hästinfluensa som bland annat resultat i inställda galopptävlingar i England.

  Ett misstänkt fall av hästinfluensa har rapporterats i Sverige fram till slutet av förra veckan. Då handlade det om en importerad och ovaccinerad häst i Östergötland.

  Ser över smittskyddsregler

  Oberoende av de nu pågående utbrotten har hästvälfärdsavdelningen vid Svensk Travsport påbörjat en översyn av det gällande smittskyddsreglementet.

  – Reglerna behöver bli tydligare och enklare. Det måste bli tydligare vad man förväntas göra och till exempel vilka kontakter tränare är ska ta om man misstänker smittsam sjukdom, säger Antti Rautalinko.

  Andra exempel är att det ska göras tydligare att reglerna gäller alla smittsamma sjukdomar och inte bara de som nämns som exempel i reglementet.

  När översynen ska vara klar är inte bestämt.

  Fotnot: Den svenska tävlingssäsongen för galoppen inleds inte förrän i april.

  EHV-1

  Viruset drabbar enbart hästar. Infektionen kan ge ”vanliga” förkylningsymptom eller mer av influensatyp; febertoppar, näsflöde och hosta. Viruset kan också orsaka kastning av föl/foster (virusabort) hos dräktiga ston. Det är mer sällsynt att viruset ger vinglighet som kan övergå i förlamning och dödsfall. Orsaken är inflammation i hjärna och ryggmärg.

  Många stoägare vaccinerar mot EHV-1 men vaccinering skyddar inte mot den neurologiska formen.

  Bästa skyddet mot EHV-1 är väl fungerande smittskyddsrutiner.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Till toppen