Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 februari 2019

  Hästar fortsätter att insjukna

  Varje dag insjuknar fortfarande 1-2 hästar hos Skånsta Ryttare i Åkersberga. Samtidigt tvingas Ekerö ridskola till isolering på grund av att en häst dött.

   I smittskyddshänseende bör man undvika direktkontakt med andras hästar för att inte riskera att sprida eventuell smitta vidare.
  I smittskyddshänseende bör man undvika direktkontakt med andras hästar för att inte riskera att sprida eventuell smitta vidare. FOTO: Mostphotos

  Sedan utbrottet av EHV-1 av den neurologiska formen vid Åkersberga ridcenter har flera hästar dött eller fått avlivas, och fortfarande insjuknar nya hästar. I fredags vårdades fyra av hästarna på hästkliniken vid djursjukhuset i Uppsala.

  – Tillståndet är just nu stabilt för dessa hästar, skriver klubben på sin hemsida.

  Veterinärteam på plats

  Under veckan har anläggningen haft besökt av ett veterinärteam. På plats har man gått igenom anläggningens smittskyddslösningar men också tittat på hästarnas journaler för att se hur utbrottet utvecklats, olikheter och påverkan.

  På anläggningen finns cirka 65 hästar, både ridskolehästar och privathästar. Anläggningen har varit isolerad sedan den 19 januari.

  Även i Östhammar i Uppsala län har ett stall drabbats av samma sjukdom och isolerats.

  Hittills finns enligt Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, inga tecken på att smittan förts vidare ut från de två stall som drabbats.

  Okänd orsak

  Samtidigt dog en häst från Ekerö ridskola på väg till veterinärklinik under torsdagen. Dödsorsaken är ännu okänd. Hästen hade feber och var snorig men proverna som togs visade negativt för både kvarka, hästinfluensa, EHV-1 och EHV-4.

  ”Fler prover är inlämnade samt att hästen ska obduceras för att säkerställa dödsorsaken”, skriver klubben på sin Facebooksida.

  Delar av stallet och de hästar som den nu döda hästen stått tillsammans med är isolerade.

  Relaterade artiklar

  Till toppen