Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 25 januari 2019

  Riskerar ekonomisk smäll

  När veterinärklinikens rutiner brast är det ridklubben som drabbas hårt och riskerar en ekonomisk smäll. Men det som bekymrar klubben mest är osäkerheten om hur många hästar som kommer att drabbas.

   Bristande rutiner gjorde att besked till ridklubben dröjde. Nu är fler hästar sjuka i den allvarligare formen av abortvirus hos Skånsta ryttare.
  Bristande rutiner gjorde att besked till ridklubben dröjde. Nu är fler hästar sjuka i den allvarligare formen av abortvirus hos Skånsta ryttare. FOTO: Skånsta Ryttare

  Att en häst från anläggningen hade den smittsamma sjukdomen EHV-1, abortvirus och av neurologisk form, fick Skånsta Ryttare i Åkersberga reda på via sociala medier. Det efter att länsveterinären gått ut med information i onsdags. Då hade det gått nästan 20 dagar från att första hästen blev sjuk. Men provsvaret fastnade hos Universitetsdjursjukhuset. Innan det blev känt vad som hänt fick klubben bära hundhuvudet.

  – Man blir otroligt upprörd, vi fick inte veta vad den första hästen hade förrän i går trots otaliga påstötningar och påminnelser till SLU. Vi gjorde inte själva kopplingen mellan första sjukdomsfallet och andra eftersom symptomen var olika, säger Liselott Enström, ordförande för Skånsta Ryttare.

  LÄS OCKSÅ: UDS ber om ursäkt

  Den första hästen, som kom in till Universitetsdjursjukhuset, UDS, vid SLU hade ingen feber utan visade symtom av mer en neurologisk åkomma som stroke eller hjärnblödning. Den andra hästen som blev sjuk fick feber.

  – Det var först när den andra hästen ramlade i hagen och la sig ner i stallet och hade problem att komma upp som vi gjorde kopplingen mellan de två fallen eftersom det gått så lång tid mellan dem. Men hade vi fått veta hade vi agerat helt annorlunda, vi har kompetent personal som vet hur man agerar vid till exempel utbrott av kvarka, säger Liselott Enström.

  Stängde anläggningen

  Redan förra lördagen stängdes anläggningen; Åkersberga ridcenter, först för besökande hästar, några dagar senare även för alla andra besökare samtidigt som lektionerna ställdes in. Det gjordes på eget initiativ efter att flera hästar blivit sjuka med feber och rörelsestörningar.

  – Då hade vi fortfarande inte fått reda på vad den första hästen hade.

  Det var först när den andra hästen, som insjuknat, fördes till UDS som det där upptäcktes att provsvaret från den första hästen visade positivt för EHV-1.

  – Redan när den blev sjuk misstänkte ägaren abortvirus men fick besked om att det mer handlade om någon neurologisk sjukdom. Trots påstötningar fick ägaren heller inte något besked om provsvar.

  Flera sjuka hästar

  Fram till torsdagen fanns två hästar; en privatägd och en ridskolehäst, på veterinärkliniken och deras tillstånd beskrevs som kritiskt.

  – I dag (läs fredag, red:s anm) har vi ytterligare två hästar på Ultuna och flera med feber utan andra symtom, ännu.

  Klubben har påbörjat ett eget arbete för att kartlägga hur hästar har rört sig till och från anläggningen under den tid man inte hade kunskap om smittan. Det handlar om vilka andra anläggningar eller tävlingar som hästar från Skånsta varit på, eller vilka som varit på Skånsta och tränat.

  – Vi har också löpande kontakt med andra anläggningar i närheten och med dem som rider hos oss.

  Hårt slag för klubben

  På anläggningen finns 65 hästar, både privathästar och ridskolehästar, och ungefär 420 ridande i veckan. Verksamheten drivs av den ideella föreningen utan vinstsyfte. Förutom att sjukdomen orsakar hästarna stort lidande påverkas ekonomin i klubben även om det finns en avbrottsförsäkring.

  – Att bli så hårt drabbad att verksamheten helt stängs ner på obestämd tid är ett hårt ekonomiskt slag för klubben. Därtill vet vi inte hur många hästar som kommer att drabbas och det är det som bekymrar oss mest i dag, säger Liselott Enström.

  Relaterade artiklar

  Till toppen