Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 23 december 2019

  80 hästar har dött i snöoväder på Island

  Svårt snöoväder på Island har kostat många hästar livet. 80 hästar har dött av snö och kyla och över 100 hästar saknas. Flera lantbrukare kritiseras för att ha haft djuren ute i stormen.

   Bilden har inget med händelsen att höra. Arkivbild.
  Bilden har inget med händelsen att höra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Under förra veckan svepte en svår snöstorm in över Island. En storm som har drabbat hästbeståndet hårt. Enligt Iceland Review och fler nyhetsmedier ska 80 hästar ska ha hittats döda till följd av kylan, och över 100 saknas fortfarande.

  – Det gick inte att nå fram till hästarna på två till tre dagar, hästarna gick helt enkelt inte att se, säger veterinären Sigríður Björnsdóttir till Iceland Review.

  Stormen är den tredje som har drabbat Island hårt i december. Enligt Guide to Iceland har området kring Reykjavik den största snömängden sedan 1937, med cirka 42 centimeter snö.

  Begravda i snön

  Bilder från den frivilliga räddningsorganisationen Blanda, som DN har tagit del av, visar räddningsinsatser av hästar som begravts under flera meter snö. Blanda har lyckats gräva fram mellan 50 och 100 hästar. Enligt organisationen ska minst 100 hästar fortfarande saknas. Hästarna hittas dels genom att delar av dem sticker upp över snön, men också med hjälp av lavinsonder för att lokalisera de som ligger längre ner.

  Insatsen tar tid och de hästar som räddas är ofta i dåligt skick.

  ”Det kan ta lite drygt tjugo minuter att få upp en häst”, skriver Hjálmar Björn Guðmundsson, talesperson på Blanda, till DN.

  Lantbrukare har kritiserats

  Islandshästar hålls utomhus eller i öppna stall året runt, under hela deras liv, och är vana att vara ute i tuffa väderförhållanden. Ändå berättar Iceland Review att många lantbrukare har fått utstå mycket kritik i olika medier för att hästarna inte har hållits inomhus.

  Veterinären Ingunn Reynisdótttir beskriver en nedstämdhet bland lokala lantbrukare efter de allvarliga anklagelserna.

  – Bönderna är utmattade både fysiskt och mentalt. De är helt slutkörda, och för att göra det värre har de blivit anklagade för djurplågeri. Jag vet att det här är bönder som är exemplariska och gör vad som helst för sina djur.

  I en intervju med nyhetsprogrammet Kastiljós har bonden Magnús Ásgeir Elíasson berättat att han knappt sovit medan snöstormen härjade, då han försökte rädda sina hästar. Fyra hästar förlorades i stormen. Bonden Tryggvi Rúnar Hauksson har förlorat sex hästar och säger i att alla bönder har gjort allt för att försöka rädda sina djur. Han beskriver förlusten som emotionell, inte ekonomisk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen