facebooktwittermail d

Övergiven häst togs omhand

Hästen lämnades av ägaren utan foder och vatten. Nu har hästen omhändertagits av länsstyrelsen i Västra Götaland.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Redan i början av december förra året fick länsstyrelsen en anmälan om den 42-åriga kvinnans hästhållning och att hästen inte fick tillräcklig tillsyn och foder. Då uppgav kvinnan att hon skulle flytta hästen.

Men inget hände och i mitten av januari fick länsstyrelsen en ny anmälan om att hästen for illa. På plats dagen efter anmälan konstaterade länsstyrelsen att hästen fanns i en mycket liten hage med tillgång till ett båtskjul. Inget foder eller vatten fanns på platsen. Inte heller något strö.

Fodret tog slut i början av januari

Enligt uppgift hade djurägaren lämnat en bal hö till hästen före jul. Sedan dess hade hon inte synts till. I början av januari hade höet tagit slut. Fastighetsägaren hade tyckt synd om hästen och försökt hitta foder så gott han kunnat för att ge hästen. Han hade också gjort klart för kvinnan att han inte hade möjlighet att ta hand om hästen.

Äldre häst i behov av fullgott skydd

Länsstyrelsen konstaterar att kvinnan har övergivit hästen som varken fått tillräckligt med foder och vatten eller tillsyn. I sitt beslut om att omhänderta hästen sägs också att det handlar om en äldre häst som hade behövt ett fullgott skydd för väder och vind samt fri tillgång till grovfoder för att hålla värmen.

Något beslut om vad som nu ska hända med hästen; om den ska säljas, överlåtas eller avlivas, har ännu inte fattats av länsstyrelsen.