Men det handlar inte längre bara om från vilken landsända eller gård råvaran kommer. Nu gäller det även hur väl uppfödaren och odlaren kan lyfta fram råvarornas speciella smakprofiler, skriver Svenska Dagbladet.
Det franska uttrycket terroir har blivit det nya modeordet inom kokkonsten. Det har lånats från vinets värld och handlar om hur jordmån och mikroklimat påverkar råvaran.
- Det gäller att komma så nära naturen som möjligt. Råvaran ska ta smak av platsen där den har odlats eller fötts upp, förklarar Mikael Mölstad, förlagschef på White Guide, för tidningen.
Varje kock med självaktning ska helst ha en egen jordplätt där han odlar sina grönsaker - eller åtminstone ha goda kontakter med någon lokal trädgårdsmästare. ATL.nu
Härodlat rykande het kökstrend
Råvaran fortsätter att stå i centrum i den svenska gastronomin. Det konstaterar matbibeln White Guide i sin summering av årets krogtrender.