facebooktwittermail d

Här rullar Fendts eltraktor

Fendt har mött ett betydande intresse för sin eldriva traktor, även bland svenska kunder, sedan företaget visade upp sin prototyp på Agritechnica förra året.

Fendts eltraktor i arbete.
Fendts eltraktor i arbete. FOTO: FENDT

Fendt e100 Vario är en av de första batteridrivna traktorerna, som enligt tillverkaren ska klara av en hel dags normalt arbete. Störst har intresset varit bland städer och entreprenadfirmor, men med rätt förutsättningar kan traktorn även vara ett användbart fordon på lantbruket.

I traktorm sitter en elmotor på 50 kW och ett litiumjonbatteriet på 100 kWh. Kapaciteten ska, enligt Fendt, motsvara fem timmars arbete. Men med snabbladdning ska batteriet kunna laddas upp till 80 procent under en lunchrast (40 minuter).

För att underlätta komforten kan flera av traktorns funktioner övervakas och styras genom en vanlig smarttelefon. Men inom ramen för komfortmöjligheterna finns det även möjlighet att ställa in förvärmning av hytten inför kalla vinterdagar och förkylning inför varma sommardagar.

Förutom reducerade koldioxidutsläpp lockar Fendt e100 Vario med fördelar som lågt underhåll, stor energieffektivitet, lågt buller samt obefintliga utsläpp av hälsoskadliga partiklar i närmiljön.

Med eldrift är traktorn även användbar för arbete inomhus och i tätorter där det kan finnas begränsningar för förbränningsmotorer. Dessutom hoppas Fendt att det ska vara möjligt att använda traktorn som mellanlager för el som produceras på den egna gården.

Än så länge befinner sig e100 Vario på utvecklingsstadiet. Med Fendt har redan långtgående planer på att rulla ut en första förserie som ska testas på utvalda platser. Enligt återförsäljaren Lantmännen Maskin genererade traktorn också en hel del förfrågningar från de svenska besökarna på Agritechnica.

Förutom grönyteskötsel kan traktorn även användas med plogblad.
Förutom grönyteskötsel kan traktorn även användas med plogblad.
Fendt e100 Vario i traditionell färgskrud.
Fendt e100 Vario i traditionell färgskrud. FOTO: FREDRIK STORK

LÄS OCKSÅ: Miljonstöd för försök med kabeldriven eltraktor

LÄS OCKSÅ: Indisk eltraktor ska erövra världen

LÄS OCKSÅ: Första eldrivna hjullastaren