Flest får finns det i Västra Götaland nästan 42 000 tackar och baggar, tätt följt av Gotland där antalet är knappt 35 000. Men det är i Stockholm och Värmland den stora ökningen har skett.
Här ökar fåren mest
På ett år har antalet tackor och baggar i Sverige ökat med över 20 000. Särskilt stor är ökningen i två län.
I Värmland ökade antalet tackor och baggar med nästan 17 procent mot förra året. Där har länsstyrelsen under några år drivit ett fårprojekt som avslutades i november 2017. Karin Granström på Hushållningssällskapet har varit projektledare.
– Det har varit positivt kring fårnäringen ett tag nu och jag tror att det är därför det ökar, säger hon. Media har rapporterat positivt om får och även den stora efterfrågan på lammkött gör att folk ser får som något man kan tjäna pengar på.
Rovdjursattacker
Fårprojektet initierades just för att fåren minskade drastiskt i länet, mycket på grund av upprepade rovdjursattacker.
– Vi ville vända på utvecklingen och det har vi gjort, säger Karin Granström. Tack vare de rovdjursavvisande stängslen och en del planering om hur man betar sina får har fårägare vågat utöka och vi har fått flera nya fårgårdar. Producenterna har lärt sig att bättre skydda sina djur mot rovdjursangrepp. Det går men kräver en hel del merarbete.
LÄS OCKSÅ: Vill stärka fårnäringen i vargtätt område
Fåravelsförbundet, LRF och Köttföretagen har också drivit projekt som Handlingsplan lamm och nu senast Lammköttslyftet. Projekt som Elof Nilsson, styrelseledamot i Fåravelsförbundet och får- och nötproducent från Lärbo på Gotland tror kan ha bidragit till ökningen.
– Indirekt har det säkert haft påverkan, säger han. Projekten lyfter upp frågor man behöver jobba med till ytan och det ger spinnoffer.
Fler små besättningar
Det han dock tror den största ökningen beror på är att det växer upp många små besättningar.
– Människor lever i en stressad vardag och tycker att det är avkopplande att köpa sig några får att ha som tillflykt i sina liv. Sedan ökar de successivt sina besättningar. Samtidigt får man inte glömma de riktigt stora fårgårdarna som växer upp tack vare den positiva andan i näringen. Det är trendigt att äta lammkött vilket också gör att det går att få bra lönsamhet i lammproduktion.
Elof Nilsson tror också djurvälfärdsersättningen som fårproducenterna fått i stöd också kan ha bidragit, likväl som att mjölkbönder som lägger ned istället skaffar sig får för att hålla markerna öppna.