facebooktwittermail d

Här frontas Bucht av branschen

Lantbrukarnas riksförbund, Landsbygdsupproret och Sveriges mjölkbönder konfrontera landsbygdsminister Sven-Erik Bucht idag. Med sig har de en lista på 167 000 namnunderskrifter till försvar för svensk mjölk och svenskt lantbruk.

Landsbygdsministern tog emot tre tunga lådor med sammanlagt 167 000 namnunderskrifter från LRF:s ordförande Helena Jonsson. Därefter fick Sven-Erik Bucht en rak fråga om vad han hade att säga till alla som samlats på platsen.

– Jag är övertygad om att det är mycket fler än dessa 166 000 namnunderskrifter som står på er sida och vill köpa era produkter. Vi har gjort ett jättetrendbrott. Den förra regeringen höjde dieselskatterna och sänkte skattereduktionen, sa Sven Erik Bucht innan han avbröts och överröstades av folkmassans bu-rop.

Bucht fortsatte sedan att diskutera de statliga kreditgarantierna på 500 miljoner kronor och fick frågan om det verkligen kommer några pengar.

– Nu har bankerna skickat en signal om att de vill dra sig tillbaks, men vi för fortfarande en dialog med bankerna för att få med dem på båten, sa Bucht.

ATL:s reporter David Larsson var på plats utanför Mynttorget där flera lantbrukare samlats i en gemensam protest. Alla bar vita mjölkfärgade kläder för att visa sitt stöd för Sveriges mjölkbönder som fått det allt svårare att hävda sig på marknaden. Flera grupper tog tillfället i akt att säga sitt. Bland annat Landsbygspartiet Oberoende som satt upp banderollen: "Öppna landskap kan inte importeras".

– Alla verkar vilja synas, även många naturbruksskolor är här och passar på att protestera mot nedläggningshot, säger David Larsson.

Varje vecka lägger fem mjölkbönder ned sin verksamhet. Tillsammans kräver nu flera av Sveriges lantbrukare att politikerna gör vad de kan för att säkra svensk mjölkproduktion för framtiden.

Aktionen utanför riksdagshuset i Stockholm varvades idag med en mjölkkampanj i Stockholms tunnelbana där flera lantbrukare delade ut gratis mjölk och samlade in namnunderskrifter. Namnlistan ska sedan lämnas över till landsbygdsministern.

 

Detta händer på måndag:

Budgeten lämnas till riksdagen:

  • Budgeten lämnas in till riksdagen och blir offentlig klockan 08.00.

  • Presskonferens, ATL.nu rapporterar live.

  • Budgetpromenaden börjar klockan 12.30. Finansminister Magdalena Andersson går från finansdepartementet på Jakobsgatan 24 till riksdagen.

  • Budgetdebatt kl 13.00, ATL.nu rapporterar live.

Manifestation för svensk mjölk och svenskt lantbruk:

  • Plats: Mynttorget i Gamla Stan, Stockholm

  • Dag: Måndag den 21 september

  • Tid: Klockan 10.30 – 11.30

  • Medverkar: Helena Jonsson, LRFs förbundsordförande, Palle Borgström, ordförande LRFs mjölkdelegation, Stefan Gård, ordförande Sveriges Mjölkbönder samt Paul Svensson, kock och krögare och Erika Sörengård, ordförande för Landsbygdsupproret.

  • LRF:s namninsamling överlämnas till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht cirka klockan 11.00.

Mjölk delas ut vid följande tunnelbanestationer mellan klockan 07.00 och 09.00:

Universitetet
Ropsten
Tekniska Högskolan
Östermalmstorg
Stureplan
T-centralen (Drottninggatan)
Gamla Stan
Slussen
Liljeholmen
Fridhemsplan
Odenplan