facebooktwittermail d

Här är landets dyraste lantbruksfastigheter just nu

En hästgård med egen landningsbana för flygplan eller varför inte en modern äggproduktionsanläggning? ATL har listat de dyraste jord- och skogsbruksfastigheterna som är till salu just nu!

Herrgård i Örsundsbro. Mer information och bilder hos Widerlöv.
Herrgård i Örsundsbro. Mer information och bilder hos Widerlöv. FOTO: WIDERLÖV

Herrgård i Örsundsbro, Enköping

Annonserat pris: 89 miljoner kronor

En 580 kvadratmeters herrgård som renoverats i gammal stil ryms på 59 hektar hjorthägn, hästhagar och åkermarker. Mälaren ligger nära och enligt mäklaren är det 50 minuter till Stockholm. Ett slakteri, verkstad och en nybyggd jazzklubb ryms också, liksom en nyanlagd parkliknande trädgård och pool med poolhus.

– Det är flera som hört av sig. Det är tipptopp-renoverat, en helt annan liga, sa Peter Eriksén, mäklare på Widerlöv, till ATL i april.

Stall saknas dock.

– Men det finns plats för stall i ladugården, oändligt med utrymme, säger Peter Eriksén.

Tre Högar, Perstorp, Halmstad

Annonserat pris: 87,5 miljoner kronor.

Tre högar beskrivs som en modern äggproduktionsanläggning. Hönsen är frigående inomhus med cirka 200 000 platser fördelat på fem stallar, byggda mellan 2008 och 2016. Fastighetens areal är på sex hektar, med plats för ytterligare byggnader, skriver Ludvig & Co. Gården har legat ute för försäljning sedan i höstas till samma pris.

Ånge Skog, Ånge

Annonserat pris: 67,5 miljoner kronor.

Ånge Skog beskrivs som en mycket välskött skogsfastighet och är belägen cirka tio mil väster om Sundsvall. Arealen uppgår till 867 hektar. Jakten i området karaktäriseras av en god älgstam samt kronhjort och björn. Jakträtten är omgående tillgänglig för en köpare. Fastigheten är även belägen i ett område som på sikt kan vara aktuellt för vindkraftsetablering.

Ugglarps gård i Ängelholm. Mer information och bilder hos Skånegårdar.
Ugglarps gård i Ängelholm. Mer information och bilder hos Skånegårdar. FOTO: BENGT EVERTSSON SKÅNEGÅRDAR

Veterinärpraktik, Ängelholm, Skåne

Annonserat pris: 60 miljoner kronor.

Ugglarps gård beskrivs som en ståtlig lantbruksegendom med en välrenommerad veterinärpraktik för häst och smådjur. Gården som är belägen knappt tio kilometer söder om Ängelholm har stall för 43 hästar. Förutom ett korsvirkeshus på cirka 225 kvadratmeter tillhör ytterligare ett gårdscentrum med bostadshus, maskinlager och ett stall. Fastighetens markareal ligger totalt på 178 hektar.

Lilla Hällby Gård i Bålsta. Mer information och bilder hos SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY.
Lilla Hällby Gård i Bålsta. Mer information och bilder hos SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY. FOTO: SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Lilla Hällby Gård, Bålsta, Håbo

Annonserat pris: 38 miljoner kronor.

Lilla Hällby Gård ligger cirka 50 kilometer från Stockholm och har en lång historia. Enligt mäklare finns det lämningar kvar på egendomen från järn- och bronsåldern och gården ska ha brukats ända sedan vikingatiden. Utöver eget poolhus och bastubad finns det bland annat ett ridhus, två stall och en loge med 14 boxar.

Vill man rida utomhus finns det både ridbana och ridvägar och även en landningsbana för flygplan. Totalt uppgår fastighetens markareal till cirka 128 hektar.

Perstorp, Eldsberga, Halmstad

Annonserat pris: 37,5 miljoner kronor

Åkermarken har tidigare ägts av Tre Högar, och är nu till salu. Totalt handlar det om 172 hektar varav 163 är åkermark med bevattning. Eget grustag och en mindre del betesmark finns inom området.

Kårtorp, Motala

Annonserat pris: 31 miljoner kronor

Kårtorp omfattar totalt 290 hektar. Arealen skogsmark är cirka 245 ha och håller ett virkesförråd om cirka 40 750 kubikmeter. På fastigheten finns en kraftig stam av dovhjort och vildsvin samt tillgång till kronhjort, rådjur och älg. Gårdscentrum finns i fastighetens centrala delar och består av en mangårdsbyggnad, två stugor samt enklare ekonomibyggnader.

Källaregårdsvägen, Mörarp, Helsingborg

Annonserat pris: 24,5 miljoner kronor

Bjersgård från sent 1800-tal har en mangårdsbyggnad som omfattar cirka 300 kvadratmeter, fördelat på 9 rum och kök. Gårdsbilden omfattar torkanläggning, två utesilos (byggda 2005), före detta stall som i dag är en stor öppen yta med stora portar, verkstadsbyggnad från 2009 samt förråd och garage med nytt tak från 2010. Åkermarken omfattas av cirka 40 hektar mark.

Borgholm Mossberga, Borgholm

Annonserat pris: 24,5 miljoner kronor

250 hektar mark i ett skifte är till salu. På gården finns köttproduktion, skog och jaktmöjligheter. Mangårdsbyggnaden är 185 kvadratmeter stor.

Den fastighetsmäklare som står för affären när det gäller Mossberga säger att utbudet av lantbruk är lite avvaktande just nu.

– Efterfrågan på skogsfastigheter är fortfarande stark, liksom på ren åkermark. När det gäller gårdar är utbudet lite avvaktande just nu, det har väl med att göra att det är svårt att träffa människor. Vi hoppas att det vänder snart så att alla kan se framåt, sa Rolf Svensson, mäklare på Lantgårdar, till ATL, i april.

Skåvarpsgården på Bjärehalvön. Mer information och bilder hos Residence Christie's.
Skåvarpsgården på Bjärehalvön. Mer information och bilder hos Residence Christie's. FOTO: RESIDENCE CHRISTIE'S

Skåvarpsgården, Bjärehalvön, Båstad

Annonserat pris: 23,8 miljoner kronor.

På Skåvarpsgården på Bjärehalvön finns både stall och skrittmaskin på betongplatta, men även ett uppvärmt flerbilsgarage på cirka 235 kvadratmeter. Gården har även ett eget poolområde, uteplatser i granit och havsutsikt. Bostaden har flätats samman med en ombyggnad av ett gammalt stall och hela gårdens yta uppgår till totalt sju hektar.

Brunnby 314, Sigtuna, Stockholm

Annonserat pris: 23 miljoner kronor.

På gården i Sigtuna som enligt mäklare ligger några minuter från Arlanda finner du fem separata stall med totalt 46 boxplatser. Det fins även tre olika maneger varav två ridhus i olika storlek, samt en ridbana utomhus. I dag hyrs boxarna ut till professionella ryttare där deras hästar kan gå i skrittmaskin och beta på gårdens 16 hektar med hagar.