facebooktwittermail d

Här är finalisterna i Rådgivarnas kamp 2017

Snart avgörs vem som får det ärofyllda priset för Årets Rådgivarinsats 2017. De tre finalisterna har alla bidraget med extraordinära insatser, enligt de lantbrukare som nominerat dem. Tävlingen arrangeras av Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL.

[Bild]

Leif Karlsson har jobbat som ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet i Dalarna och Gävleborg (HS Konsult) sedan 1996. Innan dess var han mjölkbonde på heltid. Han är nominerad av Daniel Olofsson på Mida Lantbruk HB som tillsammans med sin bror bedriver ekologisk mjölkproduktion, växtodling samt entreprenadverksamhet med 6 heltidsanställda.

Leif Karlsson har fungerat både som mentor och ekonomisk rådgivare till det unga och expanderade företaget och utan honom hade företaget inte klarat sig, löd motiveringen.

Förutom att sköta momsredovisning, bokslut och deklaration har han i princip varit involverad i alla viktiga beslut företaget stått inför. Han har också haft medarbetarsamtal med de anställda med fokus på både person- och företagsutveckling samt hållit i gårdsstyrelsemötena.

– Jag tycker att det är kul att grabbarna har dragit igång och vill satsa på lantbruk. Därför bidrar jag gärna med den erfarenhet jag har samlat på mig genom åren, säger han.

[Bild]

Louise Darius är agronom och har jobbat som företagsrådgivare på Hushållningssällskapet i Östergötland i två år. Hon nominerades av Thomas Karlberg från Karlbergs Lantbruk AB för att hon under stor tidspress hjälpte till med en kvalificerad ansökan om investeringsstöd till den ekologiska mjölkgården. Utan hennes positiva och problemlösande inställning hade det inte gått så smidigt som det gjorde, löd motiveringen.

– Det skulle i gång och byggas och det var bråttom att få in underlagen, så vi gjorde beräkningarna med andan i halsen! säger hon.

Louise Darius är uppvuxen på en gård utanför Norrköping där produktionsinriktningen är morots- och potatisodling som hon också är verksam på idag bredvid jobbet på hushållningssällskapet. Som rådgivare ser hon ärlighet och förmågan att analysera som nyckelegenskaper.

– Det är viktigt att man vågar säga ifrån om man ser att det kan påverka kunden negativt, hur mycket kunden än vill genomföra exempelvis investeringen eller utökningen. Även om en del kanske kan bli upprörda tror jag att de flesta uppskattar ärlighet, säger hon.

[Bild]

Henrik Norberg jobbar sedan ett år tillbaka som onlinerådgivare inom VMS (Voluntary Milking System) på Delaval. Han är lantmästare och har den största delen av sitt yrkesliv varit lagårdsförman på Delavals forskningscentrum, Hamra gård. Totalt servar han 25 mjölkgårdar runt om i Sverige från kontoret i Tumba utanför Stockholm.

Han nominerades av Anders Widinghoff som driver ekologisk mjölkproduktion på Nygården. Henrik Norbergs goda kunskaper inom både teknik och koskötsel gör att han fungerar som en länk mellan den tekniska rådgivningen och foder- och avelsrådgivningen.

Henrik Norberg ställer upp dygnet runt vilket har varit en stor bonus eftersom det är avgörande att rätt åtgärder sätts in direkt för att inte produktionsresultaten ska sjunka, löd en del av motiveringen.

– Jag vet hur det känns när läget är akut och man behöver hjälp eftersom jag själv har jobbat som lagårdsförman i 30 år, säger han.

Läs mer: Han gjorde årets insats

TOPPDELAT: Nederländskt lökberg drabbar svenska odlare