facebooktwittermail

Här är ardennern kung

Kulturarvet på Övregård i Halland är unikt. Fyra generationer Johansson har haft 190 premierade ardennerhingstar och exporterat till Polen i över 60 år.

FALKENBERG ATL
Kurt Johansson är bra på att berätta historier från förr. Där finns stoet som var omöjligt att köra utom i par, grannen som glömde sitt eget hästspann när han fick skjuts hem och killen som skulle göra ett klipp innan marknaden men fick en hingst i stället för en valack.

Steyr blev Gustaw


Den allra mest spännande berättelsen handlar om hingsten Steyr. Honom sålde Kurt Johanssons pappa Gustav till Polen i februari 1946.
- Efter kriget hade de så tunt med hästar, framför allt hingstar. Polska staten annonserade här, säger Kurt Johansson.

Han visar ett gulnat dokument där det står att Steyr skulle levereras till järnvägsstationen med hållbar grimma, två nya grimskaft à minst 2,5 meter och 30 kilo hö. Köpesumman var 6 000 kronor. Det motsvarar 300 000 kronor i dag, enligt Kurt Johansson.

I Polen döptes Steyr om till Gustaw. Polska staten sålde honom vidare, men köpte tillbaka honom igen när det visade sig att han var en utmärkt avelshingst.
Bland annat fick han 17 godkända söner på ett år. Gustaw är så uppskattad att statsstuteriet planerar att uppföra en staty av honom i naturlig storlek.

Johanssons på Övregård utanför Falkenberg och det polska statsstuteriet har fortsatt att hålla kontakt. Kurt Johansson har en tjock portfölj med papper på hästar som exporterats till Polen, tyska östzonen och Litauen, och då saknas ändå all dokumentation från 1960-talet.
Förra året var Kurt Johansson och Stig Thidén från uppfödarföreningen med bland hedersgästerna vid en utställning på statsstuteriet.
Stuterichefen Jerzy Gawarecki bor över i gäststugan hos Kurt Johansson och hans fru Barbro när det är dags för inköp i Sverige.

Hittar lösningar


Språket löser sig.
- Affärer kan man alltid göra. Jag var med några polacker och köpte ardenner i Småland. Vi skrev priset i gruset med en pinne, säger Kurt Johansson och skrattar.

Det var Kurt Johanssons farfar Otto som började med ardennerhästar. Ottos son Gustav gjorde så bra hästaffärer att han kunde uppföra en stor villa och bygga om hela Övregård på 14 år.
Kurt och hans bror Ivar har fortsatt att ha uppfödning och hingststation och nu är Kurts son Niklas delaktig.

Belgisk stjärna


I hagarna kring gården går ett 20-tal ardennerhästar, ston, unghästar, föl och hingstar. Stoltheten är Expo de Feulen, som importerades från rasens ursprungsland Belgien 2005.
Polackerna är intresserade av flera avkommor efter honom, avslöjar Kurt Johansson.
- Det är roliga gubbar och det är kul när de kommer hit. Det är så roligt att sälja till Polen, för man vet att hästarna bli använda, säger han. Tina Andersson