facebooktwittermail d

Här är alla nominerade till Ekogalan

En grisproducent, en kycklinguppfödare, två mjölkproducenter och en växtodlare. Här är lantbrukarna som är nominerade till Ekogalan 2017.

Så här såg det ut på Ekogalan i år. Snart är det dags för nya vinnare att kliva upp på scenen.
Så här såg det ut på Ekogalan i år. Snart är det dags för nya vinnare att kliva upp på scenen. FOTO: SVANTE PETTERSSON

Ekogalan genomförs för sjätte gången i ordningen och äger rum den 26 januari nästa år på Grand Hotel i Stockholm.

Galan är en del av Ekologiska Branschdagen och under galan delas det ut priser i fyra kategorier: Årets Garant ekostjärna, Årets nybyggnation för hållbart lantbruk, Årets ekobutik och Årets omläggare.

Till varje pris finns tre nominerade, och fem av dem är lantbrukare.

Henrik och Maria Båvius på Älgsjö gård i Skänninge är nominerade i kategorin Årets omläggare för att ha visat kreativitet i hållbarhetsfrågor med en tydlig framtidsvision. Under 2016 byggde de nytt för att möjliggöra en produktion av 60 000 slaktkycklingar per år. Stallet värms dessutom upp av en biopanna, och målet är att gården ska vara helt Krav-omställd och fossilfri 2020.

Breddade med café

I samma kategori är även Mikael Palm och Anna Lindholm nominerade. Förutom 270 mjölkkor, 300 hektar spannmål och tillhörande betesmarker som är Krav-certifierat har de även utvecklat en caféverksamhet sedan de tog över familjegården. Målet är att producera och förädla egna råvaror i eget mejeri och i framtiden även mala spannmålet i egen kvarn. Gården ligger i Högalid, Smedstorp.

Karl Fernholm är den sista lantbrukaren som är nominerad i kategorin. Han bedriver växtodling på 430 hektar, och har som ambition att nå samma skördenivåer som innan han ställde om sin produktion.

Byggde solceller

I kategorin Årets nybyggnation för hållbart lantbruk är Lennart och Veronica Svenzén, Nöbble gård, Kalmar, nominerade. De har en Krav-godkänd spannmålsgård och 400 djur i mjölkproduktionen. Ladugården drivs med el från egen vindkraft och egna solceller på 4 000 kvadratmeter. Satsningen beskrivs som en inspirationskälla för andra, och i motiveringen står det att Nöbble gård är en föregångare på många plan.

Den femte lantbrukaren som är nominerad är Erik Svensson på Eriksgården i Jämtland. I sitt svinstall har han plats för 1 400 ekogrisar och enligt nomineringen har Erik Svensson byggt ett av Sveriges "modernaste, ekologiska slaktsvinstall, med flera fiffiga lösningar för bland annat utfordring och utgödsling som gör arbetet lättsamt i en bransch med lysande framtidsutsikter.

Bland övriga aktörer som är nominerade i de andra kategorierna märksa bland annat Ullared, Coop Konsum i Gnesta, Risenta och Reko Kyckling. Läs mer om de nominerade här.

LÄS MER: Läs om hur 2016 års vinnare hyllades

LÄS MER: Ekopris till Vadsbo Mjölk

LÄS MER: Vinnare prisades vid Ekogala