facebooktwittermail d

Här är åkern som ler mot dig

Skånske bonden Per Larsson har odlat fram en gul smiley av senap på gårdens ekologiska fokusareal.

Forskning visar att leenden smittar. Per Larsson skapade ett med hjälp av gula senapsblommor på sin gård utanför Vellinge.
Forskning visar att leenden smittar. Per Larsson skapade ett med hjälp av gula senapsblommor på sin gård utanför Vellinge. FOTO: PRIVAT

Framför allt odlar Per Larsson på Petersro utanför skånska Vellinge sockerbetor, spannmål och raps. På en del av sin mark har han ekologisk fokusareal.

För att förena nytta med nöje bestämde sig Per Larsson att rita upp mönstret av en smiley, en leende mun, i senapen han sådde.

När det var klart åkte han tio meter upp i luften med en teleskoplastare för att fota av skapelsen med sin mobil. Senare tog även en kompis till Per Larsson en drönarbild.

Uppmärksammad på Facebook

– Någon la ut bilden på Facebook, och därefter har det varit positivt intresse från alla håll, säger Per Larsson till ATL.

Först ut med att uppmärksamma smileyn var Ystad Allehanda. Nu sjunger den redan på sista versen.

– Senapen är en meter hög nu, och jag skulle tro att den har blommat över till helgen. Det är mycket rapsbaggar också, säger han.

Redan en tradition?

Förra året gjorde 45-årige Per Larsson en svensk flagga lagom till nationaldagen. Det mesta talar för att han även nästa år kommer att hitta på något med sin fokusareal. Vad det i så fall blir återstår att se.

– Det är ju lite jobb, men får jag så här mycket positiv uppmärksamhet är det roligt. Det får inte vara för komplicerat. Förra året hade jag tur med att blåa och gula blommor blommade samtidigt, det gör det vanligtvis inte. Jag kanske skulle provodla lite för att se vad som skulle kunna funka, säger Per Larsson.

LÄS MER: Han plöjde Putins ansikte i åkern

LÄS MER: Nya regler för obrukade fältkanter