facebooktwittermail d

"Har aldrig varit med om något liknande"

Polisen i Båstad utreder nu en högst ovanlig stöld av 80 får som skedde på Djurgården i Båstad någon gång mellan den 19 och 20 juni. Än så länge finns varken vittnesuppgifter, tekniska spår eller tips från allmänheten som polisen kan arbeta med.

– Sånt här brukar lösa sig med tiden. Någon måste ha sett eller hört något. Det tar ju tid att lasta så många får på till exempel en lastbil, säger Axel Johansson, kommunpolis i Båstad.

FOTO: MOSTPHOTOS

Det är en kravbesättning på 80 gotländska pälsfår som försvunnit. Den skånske fårägaren Lars Ånhammar blev av med 37 tackor och 43 lamm. Senast han såg fåren var på söndag kväll den 19 juni. På måndagsmorgonen var de borta från hagen.

Kunniga om får

Enligt utredare Axel Johansson är det sannolikt att det rör sig om personer med insikt i fårskötsel eller hantering av får.

– Är det en stöld så måste det vara kunniga personer som utfört den. Min erfarenhet av får är att de är skygga till sin natur och gärna drar sig undan.

– Jag har tidigare varit med om enstaka fårstölder, men inte av samma mängd som denna gång. Det är ju svårt att göra sig av med 80 får utan att det märks så de borde ju veta vad de gör kan man tycka, säger han.

Löser sig med tiden

Brott av denna typ brukar lösa sig med tiden när viss information sipprar fram. Axel Johansson tror att någon måste ha sett något eller passerat förbi ifall fåren skulle ha lastats upp längs vägarna intill Häljarpsvägen utanför Båstad.

– Såna här brott brukar klaras upp på tre sätt. Antingen finner man tekniska spår som dna eller fingeravtryck, tar busarna direkt eller så anträffas godset någonstans och så tar man dem den vägen, säger han.

Någon sett något

Den kan även vara så att personer i närområdet sett hur en mängd får samlas upp och inte tyckt att det är något konstigt med det. Polisen i Båstad vill i så fall att de hör av sig.

– Vi hoppas kunna lösa detta. Men först måste tiden ha sin gång, säger Axel Johansson.