facebooktwittermail d

Hantoft tror inte på politisk lösning för mjölken

Arlas styrelseordförande Åke Hantoft sätter ingen tilltro till svenska politikers förmåga att underlätta för mjölkbönderna. Enda lösningen är att mejerierna lyckas på marknaden, menar han.

– Jag är väldigt, väldigt tveksam till att politiken når någonstans. Det är bara snack och ändå har den här situationen pågått i ett halvår, säger Åke Hantoft till ATL.

Han menar att svenska politiker saknar beslutsduglighet, att de skyller på varandra och att de är rädda för hur andra partier och väljare ska reagera. Arlaordföranden konstaterar att det enda som hänt är att bönderna har fått dyrare diesel om man räknar in momsen.

– Varför i hela friden kommer man ingenstans? Det är en fråga som LRFs ledning och ordförande också måste ställa sig, säger Åke Hantoft.

Lyckas på marknaden

I stället anser han att mjölkbönderna får sätta sin tilltro till mejeriföretagens förmåga att lyckas på marknaden.

Arlas styrelse har gett ledningen ett tydligt uppdrag att öka marknadsandelen i Sverige som för närvarande ligger på cirka 50 procent.

– Det är också vad jag får höra från många medlemmar. Kör så det ryker nu när det finns en positiv stämning bland kunder och konsumenter. Den blågula märkningen är riktigt bra även om man alltid kan tycka att den skulle ha kommit tidigare, säger Åke Hantoft.

 

Läs en längre artikel med Åke Hantoft och om Arlas nya kamp i fredagens ATL.

 

LÄS MER: Branschen har vaknat - nu lanseras svensk kvarg –– Jan Björklunds tweet om mjölkkrisen väcker irritation –– Hantofts tips för att klara mjölkkrisen