facebooktwittermail

Han tror vildsvinskött förlorar på fällorna

Fällfångst av vildsvin får svidande kritik av en producent av viltkött.

- Jag har hela tiden sagt att det här kan inte vara bra för djuren, varken etiskt eller livsmedelsmässigt, säger Pär-Ola Andersson på Skånska vilt i Sjunkaröd.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nyligen lämnat sin rapport där de testade åtta olika vildsvinsfällor.

Om Naturvårdsverket går på SVA:s linje kan tre nya vildsvinsfällor godkännas och komma ut på marknaden. Men det kan få tråkiga effekter för producenter av viltkött.

Vägrar ta emot djur


- Jag har vägrat att ta emot djur som är fångade i fälla i min verksamhet. Nu får jag bekräftat i SVA:s rapport att det var sämre köttkvalitet i de flesta fällfångade vildsvinen, säger Pär-Ola Andersson.

SVA:s resultat visade att PSE-värdena, som i tamsvin är en indikation på sämre köttkvalitet, för vildsvin fångade i fälla var högre än för vildsvin skjutna i det fria. Pär-Ola Andersson tror överhuvudtaget inte på fällfångst av djur som ska ätas.

- Detta är det första fyrbenta viltslaget som vi fångar i fälla och äter i Sverige. Vad är nästa steg? Är det att vi gör fällor för älgarna? Och ska vi snara rådjur igen?

26 års erfarenhet


Skånska vilt i Sjunkaröd har hållit på med vildsvin i 26 år och driver bland annat en vildsvinsfarm med mellan 100 och 200 vildsvin. Företaget driver också en gårdsbutik och ett viltslakteri där de bland annat hanterar mellan fem- och sextusen vildsvin per år.

Pär-Ola Andersson menar att det bitvis har varit tufft att marknadsföra vildsvinskött. Det är inget billigt kött eftersom det kostar mer att ta fram. Men att det nu har vänt.
- Nu har vi lyckats arbeta upp att vildsvinskött är ett fint rent kött. Det är fettsnålt, proteinrikt, naturligt ekologiskt, antibiotikafritt och slaktas utan långa transporter.

- Och nu ska vi fånga dem i fällor som råttor. Konsumenter kan kanske få för sig att alla vildsvin kommer att fångas i fällor. De kanske kommer att säga att vi vill inte äta vildsvin som har plågats i fällor.

Full förståelse


Han berättar att han har full förståelse för lantbrukare som får stora skador på sina marker.
- Men det finns över 300 000 jägare i Sverige som skriker efter vildsvinsjakt. Jag pratade med en lantbrukare som svor över vildsvinen. Jag sa att jag kan skicka ut sju, åtta jägare till dig i kväll. Då svarade han: Hur mycket betalt får jag för det?Härje Rolfsson