facebooktwittermail d

Han kräver kortare transporter

Trots återkommande larm fortsätter kor, grisar och kycklingar att dö under plågsamma transporter genom Europa. Nu kräver EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) tillsammans med två kolleger från Finland och Danmark max åtta timmar långa djurtransporter.

- Det är fullständigt oacceptabelt att djur ska transporteras i trånga burar eller vagnar genom Europa upp till 28 timmar med bara en rast, skriver parlamentarikerna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Kan bli lång


Här i Sverige får djurens sista resa - den till slakteriet - vara högst åtta timmar lång. Men för de djur som skickas utomlands för slakt kan resan bli betydligt längre.

- Två EU-kommissionärer i rad har lovat att det ska bli ny lagstiftning. Den tredje och nuvarande, Joe Dalli från Malta, lovar ingenting, konstaterar Carl Schlyter, hans finländska kollega Sirpa Pietikäinen (KD) och dansken Dan Jørgensen (S).

Debattörerna lyfter fram resultatet av 19 djurskyddsrapporter från 14 EU-länder - där Sverige inte ingår - som har analyserats av den europeiska djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming.

Misslyckas ofta


Bland annat har det visat sig att ansvariga myndigheter sällan upptäcker brister i transportföretagens loggböcker, alltför ofta godkänner orealistiskt uppskattade transporttider och misslyckas med att genomdriva kraven på att djuren måste få mat, vatten och vila under långa transporter.

- Långa transporter av djur är inte bara grymma utan också onödiga. Det är bättre att skicka köttet än de levande djuren, men det bästa är naturligtvis att välja närproducerat ekologiskt kött, om man inte väljer vegetariskt, framhåller de tre EU-parlamentarikerna.

Tillsammans lanserar de nu en kampanj för en ny djurtransportlag inom EU där det viktigaste kravet är max åtta timmars transporttid. ATL.nu