facebooktwittermail

Han drunknar i papper

Tre tjocka kuvertet från Jordbruksverket har i år kommit i Alf Tagesson brevlåda. Men bara ett av dem innehåller blanketterna som han behöver för att få miljöersättning.

MARIANNELUND ATL
- Det är anmärkningsvärt. Det är ett åtagande på 20 år så det måste gå att förenkla, speciellt med tanke på att många företag numera uppmuntrar folk att använda e-fakturor, säger han.

Sökte miljöstöd


I samband med att Alf Tagesson började bygga en damm sökte han miljöstöd för anläggning eller återställande av våtmarker och vatten.
- Jag fick första utbetalningen år 2000 och i år kommer jag att få 1 750 kronor, säger han.

Dammen som är på 0,7 hektar har Alf Tagesson anlagt i ett skogsbryn några hundra meter från hemmet i byn Karlstorp-Kulla i Mariannelund. Han förklarar att marken varit en odlingsmosse och det var hans farfar som odlade upp den på 1930-talet. Mossen blev senare bete och är numera en liten damm.

- Vi grävde ur med en grävmaskin och det finns även små öar där. Det är bra för fåglarna och det finns många boplatser för dem där. Det brukar komma knipor, svanar och änder, säger han.

Fyller i varje år


Varje år ska Alf Tagesson fylla i en blankett som kommer från Jordbruksverket för att få ersättningen. I år fick han tre tjocka kuvert.
- Jag lade dem på vågen och tillsammans väger de 580 gram. Det borde räcka med ett brev och en blankett där jag försäkrar att det fortfarande är jag som ska ha stödet och att inga förändringar gjorts, säger han, samtidigt som han börjar sprätta upp två av de tre breven som ännu är oöppnade.

Varför?


- Jag förstår inte vad jag ska med alla dessa papper. Det här är broschyrer för djurstöd och det här är en broschyr för hur man söker stöd, säger han.

Alf Tagesson, som har ett litet skogbruk på 60 hektar, menar att regeringens utlovade minskning av regelkrångel inte är något som han personligen har märkt av.
- Det har kommit en massa papper i alla år. Behöver jag mer information så kan jag ta reda på det själv. De mesta hamnar ändå i pappersåtervinningen, säger han. Maria Engström