facebooktwittermail d

Han brinner för knölig hobby

Hans odling började i blygsam skala. I dag omfattar den 350 sorter - och fler lär det bli framöver. - Som samlare blir man aldrig nöjd, säger potatisentusiasten Torvald Fälth.

När ATL träffar den 68-årige potatissamlaren hemma på gården i Malmbäck utanför Nässjö yr snön utanför husknuten.

Ute i ladan ligger "utsädet" i form av mödosamt paketerade och inslagna potäter - redo att tryckas ned i jorden så snart klimatet tillåter.

- För ett par år sedan satte vi de första den 1 maj. I fjol blev det lite senare beroende på vädret, berättar Torvald Fälth.

En riktig kännare


Att han älskar sina potatisar råder det ingen tvekan om. Torvald Fälth talar om olika sorters smak, konsistens och karaktär på samma passionerade sätt som en vinkännare luftar sina åsikter om innehållet i buteljerna.

- Det är alltid lika spännande att komma över en ny sort och provsmaka. Dessutom är den ju en del av vår agrara kulturhistoria. Om inte våra förfäder på 1800-talet hade haft potatis är det inte säkert att någon av oss skulle ha suttit här i dag.

Intresset väcktes


Torvald Fälth arbetade i många år som lärare på lantbruksskolan Stora Segerstad. Det var då intresset för potatisodling väcktes, först i liten skala men efter hand i allt större omfattning.

- Förra året satte vi 350 sorter - och det finns väl en risk att det blir ytterligare några i år, säger han.

Hustrun lika intresserad


Men det är inget lätt jobb, att vara potatisodlare är minst sagt knöligt.

- Ja, vi lägger varje år ned hundratals timmar på detta. Men min hustru Marianne är också intresserad, så det underlättar, säger han.

En av samlingens juveler är klassikern Gammal röd - den som Jonas Alströmer lanserade i Sverige 1724.

- Koka den oskalad och servera med sill eller fläsk och löksås. Då kan man äta sig mätt, säger Torvald Fälth med ett brett leende.

Svårskalad


Denna knotiga och svårskalade potatis har numera försvunnit ur det bredare sortimentet. Den har gett plats för mer lönsamma produkter som är strömlinjeformade till både form och smak.

- Går man in i ett varuhus i dag finns det oftast bara två sorter att välja på, mjölig King Edward och fast Asterix. Det är inget större fel på dem, men det finns ju så många andra sorter som smakar så mycket mer.

Enligt Torvald Fälth används i dag ett 40-tal potatissorter i kommersiell produktion - men det finns flera tusen över hela världen. Några av dem har letat sig till Torvalds samling. Ett av nytillskotten kallas Andernas soluppgång och kommer från Peru. Den påminner närmast om en rödbeta i köttet.


- Det har visat sig att färgade potatisar har dubbelt så mycket antioxidanter som tranbär. Snacka om hälsokost.

Säljer en del


Torvald Fälth skördar mellan 800 och 900 kilo Gammal röd varje år. Av övriga sorter blir det i snitt 20-25 kilo. En del av potatisarna säljer han, andra skänker han bort - och några sparar han givetvis till kommande år.

- När jag och min fru är bortbjudna har vi aldrig med oss blommor. Vi tar med ett litet potatissortiment i stället, det är alltid lika uppskattat.

Det så kallade ris- och pastaträsket har Torvald Fälth aldrig gått ned sig i.
- Nej, att äta ris är som att kyssa sin syster, tycker jag. Det smakar ingenting! Magnus Gatemark