facebooktwittermail d

Han blir ny koncernchef för Väderstad

Mats Båverud blir ny koncernchef för Väderstad, och tillträder sin nya tjänst omgående.

För Väderstad rör det sig om en helt ny tjänst som inte har funnits tidigare, och som delvis speglar att Väderstad går in i en ny fas där man samlar alla sina dotterbolag under en gemensam ledningsfunktion.

– Vi har sedan några år tillbaka bildat Väderstad Holding, men vi har inte tidigare drivit det som en koncern. Vi tror att Mats har kraften att driva och forma en mer effektiv koncern och att det kommer bli bra att föra in allt under samma tak, säger Väderstads styrelseordförande Crister Stark till ATL.

LÄS ÄVEN: Vårfixa maskinerna i tid

Kommer från Volvo

Mats Båverud har tidigare jobbat som kvalitetschef, samt utvecklingschef på Väderstad, och har en bakgrund som mekanikingenjör med flerårig erfarenhet från den internationella tillverkningsindustrin. Han har tidigare haft ledande positioner på ABB och Volvo Personvagnar, och beskrivs som en engagerad och ödmjuk ledare i det pressmeddelande som koncernen har skickat ut.

Genom sin nya tjänst tar han även över ordförandeskapet i det kanadensiska dotterbolaget Seed Hawk som nyligen bytte namn till Vaderstad Industries Inc, samt i dotterbolaget Svensk Presshärdning.

Viktiga frågor framöver blir fortsatt industrialisering och tillväxt vid sidan av fokuseringen på produktutveckling och lönsamhet. I övrigt behåller Väderstad stora delar av sin ledningsstruktur intakt, vilket innebär att Crister, Christina, Andreas och Bo Stark kommer fortsätta att delta i styrelsearbetet i de olika företagen. Crister Stark fortsätter även som styrelseordförande i ägarbolaget Väderstad Holding AB.

Enligt Crister Stark kommer Mats Båverud inte att köpa in sig som ägare i företaget utan ägandet behålls inom familjen.

Hur känns det att ta in en extern vd utanför ägarfamiljen?

– Det tycker vi känns jättebra. Mats är en person som vi känner och som jag tror att alla tycker är bra. Vi är väldigt glada för den här lösningen, och det är inte alltid så enkelt att hitta såna här lösningar i familjeföretag. Vi håller även på att få in generation tre i bolaget och hoppas och tror att vi har hittat en modell där företaget kan växa på ett bra sätt. Vi har en bra plan i alla fall, säger Crister Stark.

LÄS ÄVEN: Majssådd i världsrekordfart

LÄS ÄVEN: Ny spets på kultivatorn

LÄS ÄVEN: Väderstad söker mer personal


LÄS ÄVEN: Nytt system från Väderstad