facebooktwittermail d

Halverad vallskörd i Västernorrland

I Västernorrland har vallskörden endast nått upp till 50-70 procent av det normala. Det är bland annat isbränna som ställt till det för många lantbrukare, som nu hoppas på en betydligt bättre andraskörd.

Rolf Johansson hoppas på att andraskörden som är på gång inom kort blir bättre än den första.
Rolf Johansson hoppas på att andraskörden som är på gång inom kort blir bättre än den första. FOTO: PRIVAT

Förstaskördens stora tapp beror bland annat på en väldigt regnig vinter som resulterade i isbränna på många håll.

– När det regnar på frusen mark får man ett islager som kväver grödan vilket resulterar i isbränna. Det har varit ovanligt mycket av det i år, säger Gunilla Kjellsson, regionordförande på LRF i Västernorrland.

Rolf Johansson driver en mjölkgård med 120 kor i Njurunda söder om Sundsvall. Han är en av de som klarat sig bättre från just isbränna.

– Vissa har haft det riktigt tufft. Jag pratade med en bonde som fått så om hela sin vall för det var så mycket isbränna, säger han.

Han är förhållandevis nöjd med sin förstaskörd som låg på ungefär 70 procent av normalskörd. Han skördar sin vall tre gånger och är redan på gång med att skörda för andra gången.

– Det är ju inte bra men ser ändå ganska hyggligt ut. Var vi kommer att landa i slutändan vet jag inte, men förhoppningen är att det kommer hinna rätta till sig till den sista skörden i alla fall, säger Rolf Johansson.

För tidigt för foderbrist

Men att säga något om fodertillgången framåt är för tidigt, menar han.

– Det är ingen katastrof än så länge, vi får förlita oss på att det blir en bättre skörd resten av året så det kan rätta till sig, säger Rolf Johansson.

Västernorrland har fått riktigt med regn sista tiden så nu är det lite värme som behövs för att få bättre skördar framöver.

– Spannmålen ser bra ut just nu - men det är klart att det finns en oro när man är så beroende av vädret, säger Gunilla Kjellsson.

”Lever på hoppet”

Katastrofåret 2018 finns fortfarande kvar färskt i minnet hos många lantbrukare, menar hon.

– Många gör upp en plan och följer upp på ett bättre sätt efter vad som hände 2018. Om man ska generalisera tror jag inte att det finns samma gnagande oro som då, men går vi in på enskilda individer kan det nog finnas kvar en del.

Gunilla Kjellsson, regionordförande på LRF i Västernorrland.
Gunilla Kjellsson, regionordförande på LRF i Västernorrland. FOTO: LRF

Rolf Johansson är en av de som drabbades hårt av torkan. Han tror att 2019 års stora skörd har underlättat för många.

– Vad som kommer att kunna rädda många är ett bra lager sedan i fjol, det dämpar oron inför årets skörd, säger han och ser hoppfullt på framtiden.

– Man lever på hoppet om man är bonde, så är det alltid.