facebooktwittermail

Halverad bensinnota - med luft

Vanlig luft skulle kunna halvera bränsleförbrukningen för bensindrivna fordon. Det visar ny forskning vid Lunds tekniska högskola.

- Tekniken är fullt realistisk, säger Per Tunestål, forskare i förbränningsmotorer vid LTH, i en kommentar.

Ger extra skjuts


Det låter kanske som science-fiction. Men i själva verket handlar det om lufthybrider, eller pneumatiska hybrider som tekniken också kallas.

Varje gång du bromsar din bil uppstår energi. I dag används inte den energin, men nu har det visat sig att den går alldeles utmärkt att spara i form av tryckluft för senare bruk.

Då kan den ge motorn en extra skjuts vid start - och därmed para in på bensinen vid tomgångskörning, skriver LTH i ett pressmeddelande.

Bra i storstäder


Särskilt användbar kan tekniken vara för ryckig och långsam körning, exempelvis för bussar i storstadstrafik.

- Mina resultat visar att stadsbussar i storstäder skulle kunna minska bensinförbrukningen med 60 procent, säger doktoranden Sasa Trajkovic som nyligen lade fram en avhandling i ämnet.

Han har också kommit fram till att 48 procent av bromsenergin, som komprimeras och sparas i en liten lufttank kopplad till motorn, senare kan återanvändas.

Det gör att lufthybriderna i återvinningsgrad kan mäta sig med dagens elhybrider.

Indier intresserade


Elbilar och elhybridbilar tillvaratar redan i dag bromsenergi för att driva en generator som laddar batterierna. Men enligt Per Tunestål skulle lufthybrider bli mycket billigare att tillverka.

Steget till kommersiell användning behöver därmed inte vara så långt.

- Nyligen blev jag kontaktad av fordonstillverkare i Indien som ville köra i gång med lufthybrider, berättar Per Tunestål. ATL.nu