facebooktwittermail d

Halshugget djur vållade huvudbry

När en kvinna hittade ett fyrbent djur utan huvud i dikeskanten trodde hon att det kunde vara en vargunge. Men nu har gåtan fått sin lösning.

Kadavret skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning och det visade sig att den förmodade vargen var - en grävlingsunge.

- Vi har inte gjort något DNA-test eller så, men utseendemässigt ser det ut att vara en grävling. Klor och tassar ser ut som en grävlings, och den luktar som en grävling, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid SVA, till Gefle Dagblad.

Fyndet gjordes då kvinnan var ute och red i Torsåkerstrakten väster om Gävle. När hon närmade sig ett dike reagerade hästen på att något inte var som det skulle.

"Ingen schäfervalp"


Det visade sig att ett fyrbent djur, utan huvud med grå päls, svans och fem tår på varje tass låg i diket.

- Jag har själv schäfrar och det här djuret var definitivt större än en schäfervalp, berättade kvinnan för tidningen Arbetarbladet.

Eftersom varg tidigare siktats i området tog länsstyrelsen det säkra före det osäkra. Efter att ha besökt platsen och tagit rätt på djuret skickades et till SVA. Obduktionen tyder på att ungen fått huvudet avknipsat av en räv.

- För oss är det väldigt viktigt att veta vilket djur det rör sig om, säger Daniel Hansson, rovdjurhandläggare vid länsstyrelsen.ATL.nu