facebooktwittermail d

Hälften av Västerbottens mjölkbönder har slutat

I Västerbotten har 46 procent av länets bönder slutat med mjölkkor under de senaste tio åren. I Sorsele fanns det fyra mjölkbönder för tio år sedan. Idag kämpar den sista generationen för att kunna hålla sig kvar, skriver P4 Västerbotten.

FOTO: ISTOCK

Sedan ett år tillbaka är Kjell Öjeryd och hans familj de enda som fortfarande har mjölkkor i Sorsele. De tidigare mjölkbönderna har lagt ned produktionen på grund av den prispressade mejeribranschen och små gårdar har slagits samman till större.

Minskad produktion

Att mjölkproduktionen minskat i Västerbotten under det senaste halvåret oroar Norrmejeriers vd Anders Fredriksson. Till P4 Västerbotten säger han att avvecklingen pågått stegvis och att de investeringar som måste göras för mjölkproduktion ofta är förknippade med alltför stora ekonomiska risker för den enskilde bonden.

Siste mjölkbonden

Mjölkbonden Kjell Öjeryd tog lån för att investera i ladugården för några år sedan vilket han ångrar idag. Hans granne valde istället att sälja sina mjölkkor för att satsa på ett eget betonggjuteri.

Om ingen tar över Kjell Öjeryds verksamhet befarar han att blir den siste mjölkbonden i Sorsele.

– Då är vi sista generationen som håller på med mjölkproduktion i Sorsele i alla fall, säger han till P4 Västerbotten.