facebooktwittermail d

Guterres och Zelenskyj vill förlänga spannmålsavtalet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och FN:s generalsekreterare António Guterres är eniga om att det är av ”yttersta vikt” att spannmålsavtalet med Ryssland förlängs. Avtalet kan löpa ut den 18 mars, eftersom Ryssland har signalerat att landet i nuläget motsätter sig en förlängning.

FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i onsdags.
FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i onsdags. FOTO: POU/ZUMA PRESS/TT

Under onsdagen tog Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj emot FN:s generalsekreterare António Guterres i Kiev. Ett av ämnena som diskuterades var spannmålsavtalet som har möjliggjort export av ukrainskt spannmål från tre av landets hamnar vid Svarta havet sedan det förhandlades fram i juli förra året med FN och Turkiet som medlare mellan Ukraina och Ryssland. Avtalet förlängdes i november och kommer att förlängas igen den 18 mars så länge ingen av parterna har några invändningar.

Enligt António Guterres har avtalet fram till nu inneburit att 23 miljoner ton spannmål har kunnat exporteras från ukrainska hamnar.

”Det har bidragit till att sänka matkostnader och erbjudit viktig lättnad för människor som betalar ett högt pris för det här kriget, inte minst i utvecklingsländerna” sa Guterres enligt The Guardian, och underströk vikten av att avtalet förlängs.