facebooktwittermail d

Gurkodlaren Tomas Anderssons kritik mot regeringen: ”De är ett gäng pajasar”

Gurkodlaren Tomas Andersson i Nyhamnsläge väntar på 2,4 miljoner kronor i elstöd. Nu vet han inte när pengarna kommer och hur stora stödnivåer han kan räkna med. Han skräder inte orden:

– De är ett gäng pajasar, säger han.

Gurkodling på Kullahalvön i nordvästra Skåne. TF Trädgård i Slättekärr norr om Höganäs.
TF Trädgård odlar 2 000 ton gurka om året, och tack vare vissa strömsparande åtgärder ska kunderna kunna förvänta sig svenskodlad gurka även nästa år. FOTO: RICKARD NILSSON

– Vad ska man säga, de har inte koll på läget, säger Tomas Andersson efter dagens besked där näringsminister Ebba Busch (KD) meddelade att elstödet måste göras om i grunden.

– Skulle jag sköta mitt företag på samma sätt så hade det blivit konkurs. Det är inte seriöst att säga en sak och sedan ändra sig flera gånger om, fortsätter han.

Väntar på stora belopp

Tomas Andersson, som driver TF Trädgård, går och väntar på totalt 2,4 miljoner kronor i elstöd. Men i stället för att få ett spikat datum, nåddes han och alla företagare i dag av beskedet att det nuvarande förslaget strider mot EU:s regler för statsstöd och därför måste göras om. Inte ens de stödnivåer som regeringen hittills har presenterat; 50 respektive 79 öre per förbrukad kilowattimme i elområde 3 respektive 4, ligger fast.

För Tomas Andersson och många andra växthusodlare som har el som sin absolut viktigaste insatsvara kan den kommande säsongen bli tuff.