facebooktwittermail d

Guldmedalj till redskapsbärare med Väderstadkoppling

Det tyska bolaget Nexat-Systemtraktor får Agritechnicas enda guldmedalj. 

Bolaget utvecklar en riktig bjässe till redskapsbärare, men har också viss koppling till Väderstad som ska leverera flera redskap till maskinen. 

Nexats traktor är utvecklad för att kunna genomföra en rad arbetsmoment, allt från jordbearbetning och sådd till växtskydd och skörd. Målet är ökad effektivitet jämfört med att använda konventionella traktorer och redskap.

En bred sprutramp.
Här går maskinen med sprutramp. FOTO: NEXAT
Maskinen är stor som en skördetröska, och har bland annat en hytt som påminner om en tröskhytt.
I transportläge vinklas bandställen 90 grader. FOTO: NEXAT

Nexat är också en stor pjäs, vilket syns på bilderna. Traktorn är byggd för att drivas autonomt, och ska klara av arbetsbredder upp till 24 meter. Till detta kommer även en hytt som kan roteras 270 grader, och som också ska möjliggöra fordonsstyrning under transport.

Nexat i fältarbete.
Traktorn är byggd för att göra en rad arbetsmoment på fältet, och ska också klara av autonom drift. FOTO: NEXAT
Här är det dags för modulbyte. Av bilden att döma har företaget utvecklat en rad arbetsbredder på maskinen. FOTO: NEXAT

De integrerade redskapen är i sin tur monterade mellan de fyra stora elektriskt drivna bandställen, som kan vridas 90 grader vid färd på väg (se bild). För närvarande levereras kraften av två dieselmotorer, var och en med en effekt på 545 hästkrafter, med tillkopplade generatorer. Tack vare detta är fordonet också byggt för att klara alternativa drivtekniker som bränsleceller.

Majsskörd från luften. FOTO: NEXAT

I tillvalslistan finns bland annat en tröskmodul, som ska klara spannmålsgenomströmningar på 130 till 200 ton per timme. Spannmålstanken är på 32 kubikmeter, och med en lossningskapacitet på 600 liter per sekund ska processen bara ta någon minut.

Temposåmaskin monterad mellan bandställen.
Är det en Tempo-modul vi ser? Väderstad säger redan nu att de ska börja bygga moduler till systemet. FOTO: NEXAT
I transportläge ser den nästan ut som en lång och smal hund, tänk tax.
Traktorn i transportläge. FOTO: NEXAT

Även Väderstad är med på ett hörn, som partner och leverantör av olika modullösningar. Väderstad skriver redan nu i ett pressmeddelande att de kommer att erbjuda sina maskiner som moduler i det nya växtodlingssystemet.

Agritechnica, som ofta beskrivs som världens ledande mässa för jordbruksteknik, arrangeras mellan den 27 februari och 5 mars nästa år.

ATL TV: Agritechnica-special från 2019